Nobelpristagare Peter Handke vid sitt hus i Chaville, nära Paris, torsdagen den 10 oktober, 2019.
Nobelpristagare Peter Handke vid sitt hus i Chaville, nära Paris, torsdagen den 10 oktober, 2019. Bild: Francois Mori

Peter Handke ställer in framträdande i Österrike

Under sitt besök i hembyn Griffen i södra Österrike fick Nobelpristagaren Peter Handke nog. Nu kommer han inte att svara på fler frågor från journalister.

ANNONS
|

Kritiken mot Peter Handke har varit omfattande sedan det tillkännagavs att han tilldelas Nobelpriset i litteratur 2019.

Nu har Handke tröttnat på kritiken och sagt att han aldrig mer kommer att svara på frågor från journalister, rapporterar DN.

LÄS MER:Olga Tokarczuk och Peter Handke Nobelpristagare i litteratur

Det inträffade på tisdagskvällen den 15 oktober då Peter Handke befann sig i sin hemby Griffen i södra Österrike. Han hade rest dit för att hyllas av borgmästare och andra företrädare för orten.

Eftersom ceremonin var informell var Handke heller inte beredd på att det skulle vara journalister närvarande för att fråga ut honom om konflikterna på Balkan och hans hållning i frågan.

ANNONS

När ytterligare en reporter bad honom att kommentera kritiken mot honom, enligt den österrikiska lokalradion ORF Kärnten, svarade han:

LÄS MER:Peter Handke: "Det var modigt av Svenska Akademien"

– Jag står framför min trädgårdsgrind och där är 50 journalister som alla ställer samma frågor som du. Inte från någon hörde jag att de sade att de läst något av mig. Det fanns bara en fråga: Hur reagerar världen? Reaktioner, reaktioner, reaktioner. Jag är en författare, liksom Tolstoj, Homeros, Cervantes, så låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor!

Peter Handke ställde därefter in det officiella framträdande som skulle ägt rum i Griffen under onsdagen.

Eftersom ingen visar något intresse för hans skrivande, ska Handke även ha sagt att han aldrig mer kommer att svara på frågor från journalister.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS