Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Carl-Johan Olsson, Ebba Witt–Brattström och Göran Gademan vann Kulturfrågan Kontrapunkt för andra säsongen. Bild: Bo Håkansson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Personkemin är vår starkaste sida"

På onsdagskvällen avgjordes finalen i SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt. För andra året i rad finns Göteborgsoperans dramaturg Göran Gademan i det vinnande laget.

LÄS MER: Vem vinner årets Kontrapunkt?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förutom Gademan består laget av Carl-Johan Olsson, intendent på Nationalmuseum och lagledaren litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström.

Programserien spelades in i januari, så Göran Gademan har vetat om vinsten ett tag nu.

– Många har frågat hur det gick men det har inte varit några problem att hålla tyst, säger han.

Han är på väg till Stockholm när vi hörs. Laget ska samlas hemma hos Carl-Johan Olsson för att se programmet när det sänds på onsdagskvällen och fira segern med champagne.

– Förra året var hemma hos mig. Vi kände inte varandra alls när första omgången spelades in, men nu har vi blivit kompisar och ses ganska ofta.

Vad är lagets styrka?

– Det är personkemin som har växt fram. Vi är helt prestigelösa och förkastar inga förslag, det blir lättare då att resonera sig fram till svaren.

Vad har ni för svagheter?

– Det är nog det mest moderna, väldigt nyskrivet, nykomponerat eller, nymålat, alltså samtidskonst. Fast Ebba är rätt bra på det samtida, fast kanske framförallt kvinnliga författare. Min styrka är opera och vokalmusik, men vi fick inte så många frågor om det. De försökte lura oss med en operaaria spelad på cello, men det gick jag inte på, jag hörde att den var från Simson och Delia!

Vilken var den svåraste frågan?

– Hmm, jag kommer inte riktigt ihåg. Men jag blev arg när vi inte knäckte nöten Kungabarnen. Vi kom så nära och hade Victoria och Madeleine, men sedan gissade vi på Bachs andra hustru istället för hans son – Carl Philip.

När förstod du att ni skulle vinna?

– Vi ledde ju hela vägen, men jag var inte säker förrän vid sista frågan. Förra året visste inte om vi hade vunnit förrän domaren Eva Beckman kallade ut oss på golvet och talade om resultatet. Mest spännande i år var en kvalmatch där det bara skilde en poäng mellan oss och Peter Apelgrens lag.

Är du sugen på en tredje omgång?

– Det är klart man inte skulle säga nej, vi har så himla kul. Det är fin stämning också mellan lagen. Jag tänker att folk har väl tröttnat på oss. Fast det verkar inte så. Tittarsiffrorna har tydligen varit ännu högre i år. Så jag hoppas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.