Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Persbrandt i högaktuell Macbeth

Maximteaterns uppsättning av "Macbeth" kunde inte vara mer aktuell, enligt Mikael Persbrandt som gör huvudrollen. En tragedi om makt, hämndbegär och i viss mån även ofullkomliga män. – De finns ju i dag, på Nordea, säger skådespelaren.

Stefan Larssons tolkning av Shakespeares klassiska tragedi Macbeth antar en allt mer fast form. Sedan tidigare är det klart att Mikael Persbrandt gör huvudrollen som Macbeth – den tappre krigaren som förgiftas av äregirighet – och att Marie Richardson spelar den minst lika maktlystna Lady Macbeth.

Till ensemblen har nu även Ellen Jelinek, Charlotte Jonsson och Johannes Bah Kuhnke anslutit sig. Den sistnämnda vet emellertid inte vilken roll han ska spela än så länge.
– Stefan Larsson håller fortfarande på att bearbeta manus så det är inte klart. Men ensemblen är gigantisk och vi kommer att stå på scenen typ hela tiden, så det blir mycket speltid, säger Johannes Bah Kuhnke.

Mikael Persbrandt framhåller att "Macbeth" är högaktuell, men han understryker också att pjäsen alltid har varit det.
– Den talar till vilken tid den än sätts upp i.

Regissören Stefan Larsson instämmer.
– Shakespeare är dessvärre alltid modern.

Är det mänsklighetens fel att han är det?
– Ja, det skulle jag vilja påstå. Det är väldigt deprimerande att han alltid är aktuell. Det är ett underbetyg till mänskligheten, säger Stefan Larsson.

Den 19 oktober har Macbeth premiär på Maximteatern i Stockholm, som Mikael Persbrandt driver tillsammans med producenten Agneta Villman sedan 2012. Enligt skådespelaren går biljettförsäljningen utmärkt.
– Men jag är ju teaterchef, så det måste jag ju säga, konstaterar han och ler.

Trots en lång karriär har Mikael Persbrandt aldrig spelat Shakespeare. I dag är han förväntansfull.
– Det är framför allt det fantastiska språket jag längtar efter. Det finns inte hos så många författare. Jag närmar mig detta med både bävan och respekt, men mest med lust, säger Mikael Persbrandt.

Framöver väntar ytterligare en stor uppsättning på Maximteatern. Mer detaljerad än så vill Mikael Persbrandt inte vara.
– Men det kan jag säga att det blir något så in i helvete spännande. För övrigt så försöker jag måla så många tavlor jag bara hinner. Jag ska ju gästa Lars Lerins museum Sandgrund i juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.