Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Performancefestival <br>får stöd och ny tid

Göteborgs performancefestival får pengar från Kulturrådet. - Det finns många hål att fylla, säger arrangören Joakim Stampe som ska byta årstid för festivalen och bilda nordiskt nätverk.
I en första vända har Kulturrådet fördelat en miljon av de sex miljoner kronor som avsatts för att stödja internationella kulturprojekt. Nära hälften av de premierade grupperna sysslar med dans, men även musik, teater och konst har fått sin släng av sleven.
I den sistnämnda genren finns Live Action Göteborg som får 50 000 kronor. Den internationella performancefestivalen fyller tre i höst och programmet är i stort sett redan klart.
- Vi hade redan tidigare klart med stöd från kommun och region. Men alla pengar är välkomna. Nu kan vi fördjupa och göra allt ännu bättre, säger Joakim Stampe som tillsammans med sin bror Jonas arrangerar festivalen.
Den 9 till 12 oktober gästas Göteborg av ett tjugotal performancekonstnärer, främst från Finland som ska stå lite extra i fokus. Det blir också sista gången festivalen hålls på hösten. Från och med nästa år ska den hållas på våren i maj.
- Vi vill att konstnärerna ska ut på en dag Avenyn. Men det är så kallt i oktober. Det är bara finnarna som klarar av det, säger Joakim Stampe.
- Dessutom har det varit lite dumt eftersom vi vartannat år krockar med den internationella biennalen.
Som en liten förtrupp inför höstens festival kommer också ett tjugotal nordiska arrangörer med inriktning på performancekonst. De ska snacka ihop sig och bilda ett nätverk som gör det lättare att locka hit internationella storheter.
- Det nordiska blir en liten pilot. Vi hoppas att vi året efter ska kunna etablera ett europeiskt nätverk, säger Joakim Stampe.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.