Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Per Andersson om att leda Mello: ”Rolig utmaning”

Komikern Per Andersson blir en av Melodifestivalens nya programledare.
– Det är en rolig utmaning. Jag är ju ett stort Mellofan och skulle gärna tävla själv någon gång.

Den populäre Mölndalskomikern Per Andersson är inte ny i Melodifestivalsammanhang. Tvärt om. Redan 2009 stod han och Grotescogänget för den hyllade pausunderhållningen, och 2011 var det Per Andersson som underhöll tv-publiken mellan de tävlande bidragen som artisternas sträng-knasiga förhörsledare tillsammans med Katrin Sundberg.

LÄS MER: Göteborgskomikern Per Andersson får årets Lisebergsapplåd

Den här gången ikläder han sig dock en något mer seriös roll. Som programledare tillsammans med Melodifestivalens patriark Christer Björkman kommer Per Andersson att behöva tona ned sina mest galna impulser. Eller?

– (skratt) Vi får väl se. Jag vet inte riktigt hur upplägget kommer att se ut. Vi jobbar fortfarande på det, säger Per Andersson från hemmet i Stockholm där han bor sedan ett par år.

Flera olika personer leder Melodifestivalen

Sedan tidigare står det klart att Melodifestivalen 2021 kommer att se helt annorlunda ut än vad tävlingen har gjort under de senaste 20 åren. Den landsomfattande turnén är avblåst på grund av coronapandemin och i stället äger hela evenemanget rum i Annexet i Stockholm med start den 6 februari.

LÄS MER: Detta vet vi om annorlunda Melodifestivalen 2021

Dessutom kommer Christer Björkman i år att ta farväl av Melodifestivalen genom att leda alla de sex programmen – fyra deltävlingar, Andra chansen och finalen – flankerad av flera olika programledare.

LÄS MER: Lillasyster blir lok för hårdrocken i Melodifestivalen

– Det är med stor stolthet vi presenterar årets programledare, som var och en representerar något alldeles extra och unikt i underhållningssverige. I år vill vi maximera de sex programmen med olika underhållningsvärde vilket vår varierade och färgsprakande kavalkad av programledare garanterar. Med den här uppställningen bjuder vi in tittarna till sex unika lördagskvällar med hela Sveriges fest att se fram emot, säger Melodifestivalens exekutiva producent Christel Willers i en kommentar.

Per Andersson leder fjärde deltävlingen

Första programmet leder Christer Björkman tillsammans med Lena Philipsson. Det andra tillsammans med Oscar Zia och Anis don Demina. Det tredje programmet leds av Björkman och Jason Diakité, mer känd som Timbuktu. Den ifrågasatta Andra chansen kommer att ledas av Shirley Clamp och Melodifestivalens stora final programleder Christer Björkman tillsammans med Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani.

Återstår gör den fjärde och sista deltävlingen där alltså Per Andersson dyker upp som programledare bredvid Christer Björkman.

LÄS MER: Melodifestivalens bidrag avslöjas i veckan

– Det ska bli väldigt roligt men det känns också lite nervöst. Mello är trots allt Mello, Sveriges största tv-program och en jättecirkus. Dessutom ska det tyckas så himla mycket hela tiden. Men det är ju så det är. Jag är själv ett stort fan av Melodifestivalen och vill inte trampa snett eller göra bort mig.

Hur då menar du?

– Jag kan ju inte hålla på att touretteskämta när jag ska läsa upp resultatet eller något annat viktigt. Det vore inte så lyckat. Där vill man ju som tittare att det ska vara lite dramatiskt och att programledaren har fokus på tävlingen. Så långt är jag med.

Men..?

– Jag känner mig själv. Det händer lätt att jag säger något som kanske inte är så passande.

Hur ofta lyckas du dämpa dig?

– Det har hittills aldrig hänt.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.