Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Pearl Jams brev om olyckan på Roskildefestivalen

I dag är det 20 år sedan nio dog under en konsert med Pearl Jam på Roskildefestivalen. Det uppmärksammas av bandet på deras hemsida.

I dag den 30 juni är det exakt 20 år sedan olyckan på Roskildefestivalen då nio människor förlorade livet och 26 skadades under en konsert med bandet Pearl Jam.

Med anledning av dagen har Pearl Jam i dag gått ut med en text, ett slags öppet brev, på sin hemsida till minne av de som dog, delvis riktat direkt till deras nära och kära.

LÄS MER: Recension: Pearl Jam - Gigaton

Texten inleds:

”Det har passerat 20 år sedan den dagen. En vanlig festivaldag... dök upp fem timmar tidigare. Vänta på din tur. Jag kommer knappt ihåg... Det var soligt, tror jag. Lou Reed spelade, tror jag. Sen regn och vind. Men inget har varit detsamma sen dess.”

Pearl Jam skriver att deras förståelse för familjernas förlust bara har ökat i takt med att deras egna barn har växt upp. De förklarar även varför de inte uttalade sig i media vid den tiden. De var arga för att många antydde att olyckan skulle ha varit deras fel och trodde inte att deras ord skulle göra någon skillnad.

Sedan dess har de istället försökt att vara så öppna de kunnat.

De berättar också att de haft kontakt och byggt upp starka vänskapsband med några av familjerna till de som dog den dagen. Och att de i dag stöttar varandra.

Släppt en låt som olyckan

Det var när Pearl Jam spelade på Orangea scenen, festivalens största, under Roskildefestivalen år 2000 som olyckan inträffade i samband med att publiken trängdes vid scenen.

Det hade regnat och många i publiken ramlade i leran ovanpå varandra. De som befann sig längst ner kvävdes till döds.

En av faktorerna till att det kunde hända har man menat var så kallad ”crowd surfing”, vilket sedan dess är förbjudet på de flesta festivaler i Europa. Roskilde och andra festivaler har sedan dess också inför en rad åtgärder för att göra området framför scenen säkra.

LÄS MER: Pearl Jam till Lollapalooza i Stockholm

De som dog var en 26-årig poliskadett från Hamburg, en 23-årig holländare, tre svenskar, varav två var 22 år gamla och en 20, samt tre danskar, varav en var 17 år gammal.

Tre år efter olyckan släppte Pearl Jam låten ”Love Boat Captain” om den tragiska händelsen.

Bland raderna finns bland annat texten: "Lost nine friends we'll never know, two years ago today". Varje gång de framför låten live ändrar sångaren Eddie Vedder årtalet så att det stämmer med hur lång tid som har passerat.

2010, tio år efter olyckan öppnade Roskildefestivalen en minnesplats för de avlidna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.