Lars Persson: Pausa höjningen av kulturhyrorna

Det finns mycket att reda ut med kommunens nya hyresmodell för kulturverksamheter. Vem gäller det och kan man värdera alla lokaler på samma vis? Lars Persson på 3:e våningen vill se ett moratorium för hyreshöjningar inom kultursfären medan frågorna reds ut.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi är många kulturaktörer som är beroende av billiga och lämpliga lokaler för vår verksamhet, alltifrån enskilda konstnärer till gallerier och scener. En del hyr av privata värdar, men för denna typ av ofta udda lokaler är kommunen en viktig spelare. Många av lokalerna är kulturminnesskyddade och kan inte alltid anpassas och uthyras kommersiellt. Situationen är absurd när kulturstöd, som i den kommunala budgeten är ”kaffepengar”, betalas ut och en betydande del sedan går tillbaka till de kommunala förvaltarna.

Inom kommunen diskuteras investeringar i miljardklassen medan kulturbudgeten bantas. Politikerna har redan avvisat att man använder kommunens stora överskott till löpande kostnader som saknades i kulturbudgeten. Däremot kan dessa pengar mycket väl användas till investeringar, upprustning av fastigheter med mera, kostnader som inte bör belasta hyresgäster inom kultursfären. Bristande underhåll och investeringsbehov angavs som en viktig anledning att höja hyrorna på till exempel Konstepidemin.

ANNONS

För att råda bot på cirkulationen av kulturstödet och skapa ett mer enhetligt system införs just nu en ”hyresmodell för kultur- och föreningslivet”. Enligt Göteborgs Stads hyresmodell ska ”kultur- och föreningslokaler som ägs av kommunala fastighetsägare och hyrs ut på lång tid hyras ut av idrotts- och föreningsförvaltningen till en subventionerad hyra.” Hyreskostnaden för lokalerna kommer att delas in i tre nivåer ”utifrån sitt marknadsmässiga värde som framförallt beror på standard, skick och läge.” Hyresmodellen tillkom efter åratal av diskussioner och fastställdes slutligen av kommunfullmäktige.

Det finns med andra ord mycket att reda ut, så varför inte införa några års moratorium på kulturhyror. Inför den nya hyresmodellen för dem som vill och gör en översyn av effekten.

Själva är vi på väg in i Hyresmodellen ute i Sockerbruket som förvaltas av Higab och kan se fram emot en hyressänkning kommande år, pengar som naturligtvis kommer att satsas i den publika verksamheten och komma professionella dansare och bildkonstnärer till del.

Hur långt har införandet av Hyresmodellen kommit hos de olika fastighetsförvaltarna inom kommunen? Har till exempel hyresgästerna i Viktoriahuset och Konstepidemin erbjudits att ingå i den nya hyresmodellen? Bedöms deras lokaler vara såpass attraktiva att de trots den nya modellen får hyreshöjningar? Vad gör vi med de lokaler som har en indexklausul och höjs med tio procent i år?

Det finns med andra ord mycket att reda ut, så varför inte införa några års moratorium på kulturhyror. Inför den nya hyresmodellen för dem som vill och gör en översyn av effekten. Det är trots allt ett tag sedan hyresnivåerna sattes och man kanske behöver utreda hur ett antal mycket speciella lokaler skall värderas. Det uppstår särskilda problem när det gäller värdering av lokaler som Röda Sten och Konstepidemin, lokaler som inte utan enorma investeringskostnader kan förvandlas till, eller jämföras med marknadsmässiga hyror.

ANNONS

Vem inom kommunen tar första steget?

Lars Persson, konstnärlig ledare för 3:e våningen – Dans & Konstscen

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Röda Stens hyreschock riskerar Göteborgs kulturliv

LÄS MER:Rädda Konstepidemin och KKV

LÄS MER:Vår hyresmodell gynnar Göteborgs kulturliv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS