Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Paul Hansen, Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Paul Hansen, Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Paul Hansen touchar vid de svåra känslorna

Det krävs en hel del lyssnande mellan raderna för att skapa sig en bild av människan Paul Hansen.

Paul Hansen är en av världens bästa bildjournalister. Oavsett om han jobbar i hjälm och skyddsväst i ett krigsdrabbat område, eller sitter timme ut och timme in bredvid någons sjuksäng, så har han en enorm musikalitet när han berättar med sin kamera.

Bitvis lyckas han också måla upp bilder för lyssnaren i sitt sommarprat. Jag sugs in i hans chockade tankegångar när han själv blev skjuten under ett uppdrag och lutar mig intresserat framåt när han pratar om journalistikens svåra roll i en värld med allt hårdare krav på snabbhet och förenklingar.

Men han hade behövt sovra hårdare bland alla sina ingångar för att sommarpratet ska hänga ihop som helhet. Nu blir det fragmentiserat när han touchar vid uppväxten i Partille, sin vinnarskalle, rädslan för atomkrig och pappa patriarken som aldrig släppte in sin familj i sitt känsloliv.

Jag önskar att han orkat stanna kvar i de svåra känslorna. Istället kommer ett apart resonemang om hans gamla hund som ligger ligger bredvid honom när han jobbar med sommarprogrammet. Det krävs en hel del lyssnande mellan raderna för att skapa sig bild av människan Paul Hansen.

Sommarpratare söndag 29 juli: Sabina Ddumba

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.