Patienter på Sahlgrenska gör konst av coronapandemin

En annorlunda vernissage har just ägt rum i kulverten under Sahlgrenska. Det åtta meter långa konstverket ”Ventil” invigdes där psykiatripatienter tolkar den rådande pandemin.
– Jag försökte få ur mig mina känslor, och då var ensamheten det första som slog mig, säger konstnären Sian Hedberg.

ANNONS
|

I en kulvert under Sahlgrenska och en annan kulvert under Östra sjukhuset kan förbipasserande från och med 9 december ta del av konstverken ”Ventil”. De båda åtta meter långa tavlorna och är skapade av psykiatripatienter, i samarbete med konstnärerna Stefan Karlsson och Inez Edström.

Hopplöshet och hopp

Verken speglar patienternas känslor och reflektioner kring viruset covid-19 och pandemin. En av dem är Sian Hedberg, som numera går på Psykiatrimottagningen Centrum och utbildar sig till konstnär på Valand.

LÄS MER:Konstateljéerna på Sahlgrenska och Östra hotade

Hans bidrag är en bild av en pytteliten varelse i ett tomt rum omgivet av tjocka väggar. Utanför väller något som liknar en anonym folkmassa fram i vågor.

ANNONS

– Det första som slog mig, när jag tänkte på pandemin, var ensamheten. Hur lätt det är att känna sig ensam i det här läget, förklarar Sian Hedberg.

– Du ser kanske personer runt omkring dig, eller på Instagram, som lever på som om ingenting hade hänt, medan du själv satt hela ditt liv på paus. Min känsla är att många på Instagram målar upp en förskönad bild av verkligheten. Det kan lätt tolkas som att alla andra lever så perfekta liv.

Du har ändå målat in en lampa som sprider sitt milda ljus över den lilla gestalten?

– Ja. För även om allt känns skit och hopplöst just nu så finns ändå något litet hopp att sikta mot någonstans. Det var så jag tänkte.

Att verket ”Ventil” nu hänger till allmän beskådan gläder Sian Hedberg.

– Psykiatripatienter inom slutenvården och patienter över lag är underordnade i sjukvårdssystemet och i samhället i stort. Det finns så mycket skam kring sjukdomar och psykisk ohälsa. Då känns det fint att våra bilder inkluderas och lyfts fram inför alla som rör sig i kulvertarna.

LÄS MER:Psykiatripatienterna vill ha sin konstateljé kvar

Vissa patienter nedstämda

Stefan Karlsson är konstnär och verksamhetsledare på Konstateljén på Sahlgrenska. Både den och ateljén på Östra ledd av Inez Edström tvingades stänga på grund av pandemin, men föreståndarna ville ändå gärna aktivera patienterna.

ANNONS

– I oktober åtog vi oss uppdraget att tillsammans med våra patienter göra något på kulvertarnas vita väggar.

Inez Edström och Stefan Karlsson målade bakgrunden till verket ”Ventil”. Den består av ett rörsystem med plats för patienternas bilder.

– Sedan sågade vi ut 60 pannåer som vi delade ut på avdelningarna. Där fick patienterna måla på runda skivor som vi sedan limmade på konstverket.

Professor Balthazars metod

Totalt fick Stefan Karlsson och Inez Edström in ett 40-tal bilder, varav 32 nu inkluderats i konstverken.

– Patienterna har tolkat temat ”pandemi” fritt. En del bilder är lattjo lajbans, medan flera andra präglas av ensamhet, isolering och nedstängning. Det är tydligt att vissa patienter känner sig nedstämda, säger Stefan Karlsson.

LÄS MER:Psykiatripatienternas konstateljéer räddas kvar

Det här rörsystemet ni målat. Det påminner bestämt om en viss tv-serie från 1960- och 1970-talet?

– Ja vi tänkte att vem kan egentligen rädda världen från covid-19? Jo – professor Balthazar! Vårt rörsystem liknar hans universalmaskin – i ett slags utdragen version. På vår bild kokas covid-viruset i en tunna tills det blir en soppa. Sedan forslas soppan genom hela rörsystemet och kommer ut på andra sidan i form av en droppe – som är vaccinet.

Även Barbapappa dyker upp i rörsystemet, i konstverket ”Ventil” som skapats i samma färgskala som engelsk lakrits-konfekt.

ANNONS

I januari planerar Konstateljéerna att åter öppna sin verksamhet, i liten skala, med hänsyn tagen till folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

– Det känns väldigt kul att få köra igång igen. Särskilt nu när så många mår sämre än någonsin på grund av pandemin, och trycket på psykiatrin ökar.

LÄS MER:"Här kan de glömma att de är sjuka"

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS