Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Parkeringshuset kan bli en ny konsthall

Nu håller de första väggmålningarna på att ta form i parkeringshuset bakom NK. Målet är att uppåt 100 verk ska förvandla garaget till en konsthall.

På plan fem rollar Agnes Jakobsson, serietecknare från Malmö en röd och svart bakgrund. Hon har just släppt sitt första seriealbum, men det här är första gången hon gör en stor väggmålning.

– Det är ganska svårt att veta hur bilden beter sig på en stor yta, men det är en kul utmaning, säger hon.

Hon visar skissen i mobilen som ligger till grund för hennes målning, en människa i en gångtunnel.

– Man skulle kunna kalla det för ett självporträtt.

LÄS MER: Tio kvinnliga konstnärer sökes

Lite längre bort på samma plan har Jovanna Radic Eriksson radat upp något som liknar stora pappersdockor på golvet. Hon har skrivit ut skisser av motivet för att kunna rita konturer på väggen. Titeln på hennes verk är Twerk, fyra tjocka kvinnor skakar rumpa mot en rosa bakgrund.

– Vi behöver lite mer kroppsacceptans, säger hon.

Även för henne är det första gången hon gör en väggmålning. I vanliga fall är Instagram hennes kanal.

– Det här är en fantastisk möjlighet att få visa upp sig.

400 vill måla i P-huset

Gatukonsten i parkeringshuset Perukmakaren är del två i projektet Art made this där kvinnliga konstnärer har målat på ytor i centrala delarna av Göteborg, Stockholm, Malmö, Uppsala och Varberg. Tidigare har det rört sig om fasader, dörrar och portar vid blanda annat Vallgatan, Kyrkogatan och Ekelundsgatan, men nu har projektet flyttat in i ett parkeringshus. Förhoppningen är att detta pilotprojekt ska kunna fortsätta och även få spridning till fler städer.

Art made this ställer enbart ut kvinnliga konstnärer, anledningen är att initiativtagaren Ali Davoodi tyckte kvinnor inte riktigt kom fram i gatukonsten.

Om ett par veckor ska de första tio verken vara klara i Perukmakaren. Intresset för att vara med ha varit stort, nästan 400 konstnärer hörde av sig på sex dagar efter att inbjudan gått ut på sociala medier.

– I år har vi fokus på färg, nästa år kan det bli annorlunda. Jag vill att det ska vara en salig blandning av olika stilar, det ska finnas något för alla att titta på. Målet är att göra konsten tillgänglig. Gallerierna har allt färre besökare, och kommer inte folket till konsten får man göra tvärtom, säger han.

LÄS MER: Tråkiga fasader färgas till liv

I parkeringshuset kommer också en installation att finnas med bland målningarna. Besökare som kör in i garaget från Östra Larmgatan kommer att mötas av ljusinstallation på bortre väggen. Den beräknas stå klar på onsdag i nästa vecka.

– Installationer kan vara känsligare att ställa ut i offentlig miljö, men vi funderar ändå på att bredda till nästa år och inte bara efterfråga målningar.

Minskat klotter

Ali Davoodi har länge haft idén att ställa ut konst i P-hus, en miljö som kan upplevas som otrygg och sunkig.

– Det blir ett galleri som alla kan besöka.

LÄS MER: Ny rörelse sprider sig - stöttas i konstinstallation

Hans vision är att fylla parkeringshuset med konst, här finns många ytor, och om projektet fortsätter tänker han sig att det kan få plats 80-100 verk här.

– Det kan bli lite som Guggenheimmuseet i New York, säger han med ett leende och syftar på att det berömda museet som liksom parkeringshuset är utformat som en spiral.

Han är nöjd med de tidigare målningarna i centrala stan, de har fått mycket uppmärksamhet och har till och med hört att klottret har minskat där det finns en gatumålning.

– Nästan varje gång jag går förbi målningarna på Vallgatan står det någon är och tar kort.

Årets deltagare i Art made this

Elin Seittu, Amanda Berglund, Ulrika Netzler, Ellen Greider, Sandra Österberg, Agnes Jakobsson, Jovanna Radic Eriksson, Josefine Eklund, Nora Söder, Sandra Zupanic.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.