Parisa Liljestrand trodde Ruben Östlunds nya film var en bok

Parisa Liljestrand argumenterade för en svensk kulturkanon i SVT:s "Morgonstudion”. Men den färska kulturministern misstog Ruben Östlunds Cannes-prisade film ”Triangle of sadness” för en bok.

ANNONS
|

Den nytillträdda regeringen har ännu inte utvecklat vilken kulturpolitik man vill föra. Man har dock lanserat idén om en svensk kulturkanon, en lista över verk som anses extra viktiga i den svenska kulturhistorien. Listan ska knådas fram av ”fristående expertkommittéer”.

Parisa Liljestrand, moderat kulturminister i den nya regeringen, har redan fått kritik för att hon inte har tidigare erfarenhet av kulturfrågor. På tisdagen gästade hon SVT:s ”Morgonstudion” och fick då bland annat frågor om planerna på en kulturkanon.

Parisa Liljestrand: Fantastiska författare allihopa

Programledarna visade upp en bild med exempel på verk, Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”, Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi samt Ruben Östlunds film ”Triangle of Sadness”, som möjligen skulle kunna ingå och bad ministern om en kommentar.

ANNONS

– Det är ju fantastiska författare allihopa och två av tre böcker har jag ju själv läst och tyckte var väldigt väldigt bra, men om de ska ingå i en kulturkanon, det ska inte jag svara på, sa Parisa Liljestrand.

Ruben Östlund var inte sen att svara den nytillträdda kulturministern. ”Filmen finns på en biograf nära dig” skriver han i ett inlägg på instagram. ”Boken släpps i december” hälsar han också lite skämtsamt i en story.

Till GP skriver filmregissören i ett sms att han alltid känner med kulturministrar som ska stå och tycka om titlar och upphovspersoner i direktsänd tv.

”Det är smärtsamt som en Ruben Östlund scen. Som tröst vill jag gärna bjuda Parisa och resten av regeringen på bio, ’Triangle of sadness’ går nu. Jag tror verkligen inte att de kommer att uppskatta den.”

”Triangle of sadness” tilldelades Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 2022.

LÄS MER:Kulturministern: "Jag blir hellre underskattad"

LÄS MER:Recension: ”Triangle of sadness” i regi av Ruben Östlund

LÄS MER:En svensk kulturkanon är bara ännu ett vapen i SD:s kulturkrig

LÄS MER:Ruben Östlund tar filmtrilogin om den moderne mannen i mål

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS