Paret Kepler njuter av lyckan

ANNONS
|

Jo, de är lika lyckliga som de ger sken av att vara, Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. Visserligen hemsöks författarparet av katastroftankar. Tankar som får fritt spelrum tack vare pseudonymen Lars Kepler. Nu kommer hans tredje thriller.

Härom veckan uppsökte författarparet Ahndoril en läkare för att göra en allmän hälsokontroll ("Alexanders pappa är sjuk och vi är trots allt medelålders"). Läkaren häpnade när han såg deras separat ifyllda formulär om livssituation. Han hade aldrig tidigare sett så många kryss i mycket nöjd-kolumnen.

-Vi vet att det låter orimligt och tillrättalagt. Men vi vet också att vi måste njuta av lyckan, förklarar Alexander Ahndoril lite urskuldande när vi träffas på ett kafé i närheten av deras kombinerade hem och skrivarverkstad.
-Varje dag tänker jag att jag inte kan fatta att jag kan få ha det så här bra! jag vet att det är en omöjlighet, tillägger Alexandra Coelho Ahndoril som sitter mittemot.

En viktig orsak till lyckan, utöver de tre döttrarna, är att de får dela inte bara den annars så ensamma skrivprocessen, utan även den exceptionella framgång Kepler-sviten fört med sig. Som nyligen på en resa till Portugal som kantades av autografskrivande och champagnebubbel. Även om de gladdes åt varandras enskilda författarskap innan Kepler, medger de att sådant inte skulle vara lika roligt för den hemmavid att bara få rapporter om.

ANNONS
Utsatta flickor

Mindre lycksaliga är däremot de som befolkar Lars Keplers kriminalromaner, eller thrillers som de kommer fram till att det egentligen är. Den tredje, "Eldvittnet", tar avstamp i två brutala mord på en ödsligt belägen anstalt för flickor med destruktivt beteende. Att de valde just den miljön är ingen slump. Alexandra understryker att såväl historia som samtid vittnar om att mycket i världen är ont, och i det svenska samhället finns alltför många exempel som platsar i en deckarintrig. Men att framföra samhällskritik ser författarna inte som något mål i sig.

-Samtidigt tycker vi att det är ofrånkomligt att ha ett samhällsperspektiv. Författare behöver inte ha någon partipolitisk agenda men kriminalromanen lämpar sig för en allmänmoralisk diskussion kring aktualiteter i samhället. Som privatiseringar i vården. Säga vad man vill, men att det finns ett vinstintresse i att vårda flickor som behandlats illa är obehagligt.

TT Spektra: Flickornas utsatthet gav mig mardrömmar! Är ni aldrig rädda när ni skriver?

-Jo, hela tiden, säger de i kör.
-Vi har så himla hemsk fantasi båda två och ser alltid katastrofer i vardagen, fortsätter Alexandra. Och vi skriver om det som gör oss mest rädda. Det finns scener i alla böcker som jag fortfarande inte kan läsa utan att börja gråta.
-Jag tycker vi skriver i grunden väldigt optimistiska böcker. Visst målar vi upp en mörk värld, men i en thriller kan man rätta till det, säger Alexander.
Bond möter Holmes

Dessutom har de gett läsarna - och sig själva - en trygg hjälte att hålla i handen. Den handlingskraftiga Joona Linna. De enas om att han är något av en James Bond, men smartare, mer som Sherlock Holmes. Och med mjuk finsk satsmelodi.

-Han är vår hjälte. Samtidigt som kriminalromanen är avtryck av samtiden är den som en saga med hjältar och troll. Meningen är att man ska bli underhållen, möjligen rädd, men inte deprimerad, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

Ålder: Hon 45 år, han 44.

Familj: Döttrarna Saga, 11, Julia, 10 och Nora, 6.

Bor: I Vasastan i Stockholm. Lantställe i Halland.

Aktuella: Med "Eldvittnet", den tredje av åtta planerade böcker av författarpseudonymen Lars Kepler.

Bakgrund: Paret avslöjades ligga bakom pseudonymen Lars Kepler sommaren 2009. Tidigare utgivna böcker i hans namn är "Hypnotisören" och "Paganinikontraktet".

Nominerade: Till 2011 års bästa svenska deckare av Deckarakademien.

Bok blir film: Lasse Hallström ska regissera Keplers första bok "Hypnotisören" med Mikael Persbrandt, Lena Olin och Tobias Zilliacus i huvudrollerna. Ahndorilarna har inte medverkat i filmatiseringen. "Vi skriver böcker, Hallström gör film. Man måste våga släppa taget om sin bebis, låta den åka ut tågluffa."

ANNONS