Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pappa Stefan om sorgen efter sin älskade Ebba

Stefans berättelse handlar om brutaliteten i sorgen men också om den enorma kraften när vi människor mobiliserar vår kärlek.

Sommar i P1

Stefan, Ebbas pappa

Journalist och författare

Tisdag 10 juli.

Det är omöjligt att recensera ett sommarprogram från en pappa som förlorat sin elvaåriga dotter i ett terrorattentat. Som alla förstår är det i det närmaste outhärdligt att överhuvudtaget lyssna.

Ebba Stefansdotter Åkerlund var ett av offren för terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017. Hennes pappa har gjort ett sommarprogram som är en hyllning till hans älskade flicka.

Stefans berättelse handlar om brutaliteten i sorgen men också om den enorma kraften när vi människor mobiliserar vår kärlek och hjälper varandra att överleva trots att vi gått sönder och samman.

Hur ska Stefan kunna bli Stefan igen? Hur ska han kunna bli något mer än Ebbas pappa som går till graven varje dag? Är det ens möjligt? Nej, förmodligen inte. Man blir inte hel, man blir inte densamme. Men man blir någon annan.

Precis lika obeskrivbar som smärtan är, lika svårbegripligt är det att det faktiskt går att kränga sig vidare i livet trots sorgen. Svärtan är kompakt, men det finns en framåtrörelse och därmed en strimma av ljus även hos Stefan. Den anas i hans röst, dämpad av sorg, men den hörs. Den kommer från Ebba.

I morgon sommarpratar: Elin Olofsson, författare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.