Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

"Pantertanter” var alltid bättre än ”Sex and the city”

Den ikoniska tv-serien Sex and the city” återupplivas med Carrie, Charlotte och Miranda som medelålders karaktärer. Men vill man se en radikal serie om kvinnlig vänskap är det bättre att se 1980-talsserien”Pantertanter”, menar Caroline Hainer.

Plötsligt bekräftas ryktena: Ja, Sex and the City kommer tillbaka med tio nya avsnitt. Men denna gång utan Samantha, alltså Kim Cattrall. Jag kan inte låta bli att undra: Är det i så fall Sex and the city”? Eller, som en Twitter-användare skriver: ”Sex and the city utan Samantha är bara The City”.

Serien gick mellan 1998–2004 och två filmer av tveksam kvalitet har följt sedan dess. Cattrall har länge hävdat att SATC-ensemblen inte direkt var goda vänner under inspelningarna. Tvärtom. På grund av osämjan tackade hon nej till att medverka i en tredje film, vilket gjorde att den inte blev av. Något som inte direkt främjade vänskapen. När Cattralls bror dog 2018 och Sarah Jessica Parker beklagade sorgen, kallade Cattrall henne för hycklare. En gissning är därför att rebooten kommer börja med en begravningsscen, där Samanthas cancer kommit tillbaka till slut. Den fiktiva i serien alltså, inte den bildliga som förpestat ensemblen i flera år.

För det är då självaste den att tjejgäng inte ska kunna hålla sams, varken bakom eller framför kameran.

LÄS MER: Klart för uppföljare till "Sex and the city"

För det är då självaste den att tjejgäng inte ska kunna hålla sams, varken bakom eller framför kameran. ”Girls” slutade med att tjejkvartetten upplöstes. I ”Gossip girl” sabbade väninnorna Serena och Blair för varandra konstant. Samma sak utanför inspelningarna: Tjejerna i ”Glee” har vittnat om hur stjärnan Lea Michele var odräglig och kvinnorna i ”Desperate housewives” har kallat Teri Hatcher ”världens elakaste människa.”

Det finns egentligen bara en serie med sex och kvinnlig vänskap i centrum som är allt igenom varm: ”Pantertanter”. De fem damerna är lika fräcka i munnen som de är mot män som inte respekterar dem. Serien var mer unik när den kom 1985 än SATC var 1998. ”Pantertanter” hyllade den kvinnliga vänskapen över allt annat, samtidigt som de tog sig an kontroversiella ämnen som homoäktenskap, HIV, misogyni och klimakteriebesvär. Och de förblev vänner.

LÄS MER: Munskyddet är ett modernt ställningstagande

Carrie Bradshaw torde vara 53 år gammal i dag, lika gammal som Blanche var när "Pantertanter” började med att hon fick ärva det hus som pantertanterna sedan flyttade in i. Gårdagens fräcka pensionär är dagens glamorösa, sexpositiva tidningsprofil. Kanske säger det något om hur synen på åldrande förändrats på fyrtio år, kanske säger det någonting om hur kvinnlig vänskap förändrats. Eller så säger det oss bara att vänskap kommer och går, pengar från en reboot består.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.