Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiona FitzPatrick, den ena delen av dj-duon Rebecca och Fiona, fyller 35 år. Bild: Henrik Montgomery
Fiona FitzPatrick, den ena delen av dj-duon Rebecca och Fiona, fyller 35 år. Bild: Henrik Montgomery

Pandemin har fått Fiona att börja klättra på väggarna igen

I mer än tio år har dj-duon Rebecca och Fiona rest världen runt och lockat storpublik. Men efter coronapandemin blev det tvärstopp.
– Jag saknar spelningarna, men känner mig också lättad, säger Fiona FitzPatrick.

​För många har coronaviruset varit förödande, inte minst inom musikvärlden. Spelningar har fått ställas in och nödvändiga intäkter har gått förlorade. Så har det även varit för Fiona FitzPatrick. Men det har även inneburit en vändning i hennes liv.

För tolv år sedan bildade hon och Rebecca Scheja duon Rebecca & Fiona. De började spela på olika klubbar i Stockholm och blev snabbt ett namn att räkna med. De blev tjejerna som kunde konsten att höja stämningen på nästan vilken klubb som helst. Snart blev de även efterfrågade ute i världen. Turnéerna följde efter varandra i allt snabbare takt – USA, Kanada, Australien och Europa.

Saknar att spela

Förutom spelningarna har de hela tiden gjort egen musik, letat nya samarbeten, blivit intervjuade och fotograferats i olika sammanhang.

– Nu fattar jag inte hur man har orkat. Hur vi konstant kunde spela fyra gånger i veckan och resa över hela världen. Om någon skulle säga till mig att göra det nu igen skulle det kännas som en mardröm. I sådana fall vill jag ha en egen turnébuss och ta det jäkligt soft.

– Samtidigt saknar jag att spela enormt mycket. Men nu är det bara att sitta ner i båten.

”Känn efter vilka dina intressen är, för man är oftast bra på det man är mest intresserad av”. Det är Fiona FitzPatricks råd till unga tjejer. Bild: Henrik Montgomery
”Känn efter vilka dina intressen är, för man är oftast bra på det man är mest intresserad av”. Det är Fiona FitzPatricks råd till unga tjejer. Bild: Henrik Montgomery

Första tiden efter virusutbrottet var en enda stor ovisshet. Hon och Rebecca höll sig ständigt beredda på att börja spela igen. Med tiden förstod de att det inte skulle bli möjligt på lång tid. Turligt nog hade de i samma veva fått i uppdrag av Sveriges Radio att varje fredag leda musikprogrammet ”P3 med Rebecca & Fiona”.

– Eftersom vi inte har haft egna spelningar har vi kunnat jobba heltid med det, grotta ner oss i både gammal och ny musik. Det har varit härligt.

Har börjat klättra igen

All frigjord tid ledde även till att hennes lust att klättra kom tillbaka. Innan musiken tog över 2008 var hon en av Sveriges mest lovande inom sporten med tio års erfarenhet och flera SM-segrar.

Hur var klätterformen efter flera års uppehåll?

– Vissa grejer var lite rostiga i början. Framför allt behövde jag bli stark i fingrarna och så tyckte jag att höjder var lite läskiga, men nu har jag tränat upp det.

– Jag vill inte börja tävla igen, men jag vill slå mitt personbästa från det att jag var 18, så det ska bli spännande.

Vad har hänt med dig under de tolv år som du varit en del av ”Rebecca & Fiona”?

– Vilken svår fråga, men jag har nog kommit närmare mig själv, hittat mina intressen, vad jag gillar. Jag känner mig mer grundad och tryggare. Men jag har också fått mindre energi och blivit tröttare, säger Fiona och skrattar.

– Jag har ju verkligen kört i hundraåttio så nu är det skönt att bara vara hemma och på radiohuset och göra housemusik. Det är skitsoft.

Pappa välkänd musiker

En annan förändring är musikskapandet. Musiken har i och för sig funnits med Fiona under hela hennes uppväxt. Pappa Greg FitzPatrick är en välkänd musiker och kompositör – som bland annat skapade soundet till Adolphson & Falk. Däremot var varken hon eller Rebecca Scheja särskilt insatta i det tekniska.

– Det har vi blivit mycket bättre på. Vi skrev musik på ett helt annat sätt och var lite "unga och dumma" för tio år sedan. Det där naiva har något.

Apropå det, har du något råd att ge till unga tjejer i dag?

– Känn efter vilka dina intressen är, för man är oftast bra på det man är mest intresserad av. Sedan ska man försöka ägna sig åt det och våga, även om inte alla i ens omgivning tycker samma. Oftast mår man bäst och känner sig bäst om man gör det man gillar och inte försöker vara något man inte är.

Följden kan bli att man hittar likasinnade, vänner som delar ens intressen och värderingar.

– Det gör att man blir starkare. Det är något som killar historiskt sett har varit väldigt bra på – att hålla ihop och samarbeta. Och samarbete är en framgångsfaktor.

Fiona FitzPatrick

Ålder: Fyller 35 år den 14 januari.

Bor: I Stockholm.

Familj: Pojkvännen Tom, mormor, mamma, pappa, lillebror och hans tax Otto FitzPatrick.

Gör: Musikproducent och dj. Nystartad ljudbyrå med Simon Hagström. ”Vi skräddarsyr jinglar, bakgrunds- och originalmusik till reklam, film och tv.”

Aktuell: Husband i SVT:s ”På spåret” i januari.

Om att fylla 35: ”Att det är halvvägs till sjuttio. Men det är soft. Från det att jag var arton till trettiofyra var jag tjugofem år. Nu tänker jag att jag fyller fyrtio. I min tideräkning kommer jag vara det i många år framöver. Jag tror att jag och Rebecca kommer att sätta ett fejs på hur en fyrtioåring kan se ut och vara.”

Så firar jag födelsedagen: ”De senaste åren har vi spelat rollspelet Maffia, så det blir nog det i år igen. Jag gillar traditioner. Men vi kommer att hålla oss till restriktionerna så det kanske inte blir något firande alls, och det är helt okej. Vi har redan festat så mycket.”

Läser: "'Falsk spegel' av Jia Tolentino. Den är verkligen jättebra.”

Styrka: ”Jag är stark och jävligt positiv.”

Svaghet: ”Jag planerar dåligt och är lite orolig och ängslig, med det har blivit bättre.”

Kommer inte över tröskeln: ”Äckligt kaffe.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.