Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mia Stegmar i Pagan Fury framför bidraget "Stormbringer" under Melodifestivalens repetitioner i Lidköping. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Jan Andersson: Pagan Fury banar väg för Mamma Scan

GP:s Jan Andersson är på Mello i Lidköping och undrar om SVT förstår vilka dörrar de öppnat.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

– Men hej där Mellolovers, nu kör vi!

Vakten utanför Sparbanken Lidköping Arena verkar inte särskilt trött på livet, och är nog ingen ond människa, men smockan hänger i luften när han hälsar på det där sättet.

Efter tretton mil i underkylt regn på E20, en vägsträcka så trist och själsdödande att man emellanåt måste sticka sig med en gaffel bara för att känna något, är det kämpigt nog att mötas av insikten att Melodifestivalen bara kommit halvvägs. Jag behöver ingen klämkäck påminnelse om att det här tydligen blev mitt liv, att följa en falsksjungande Anton Hagman medan han repeterar inne i Västergötlands kanske gråaste idrottshall, och att seriöst fundera på vad tusan Pagan Fury har att göra i tävlingen?

Det troliga är att Pagan Fury åker ut i kväll därför att det är en lökig låt som förtjänar att röstas bort.

Inte för att sångerskan Mia Stegmar eller bidraget ”Stormbringer” är så mycket sämre än de andra, utan för att det inte är ett dyft bättre. Om SVT prompt ska bryta mot sina regler om otillbörligt gynnande och släppa fram datorspelet "Crusader kings" officiella rockband så trodde jag enfaldigt nog att det skulle vara med en låt som tillförde något, att ”Stormbringer” var ett bidrag som kunde rättfärdiga SVT:s klavertramp och på något sätt föra den här tävlingen framåt. Yeah right …

LÄS MER: SVT kan inte fortsätta sända superkommersiella Melodifestivalen

Det troliga är att Pagan Fury åker ut i kväll därför att det är en lökig låt som förtjänar att röstas bort. Går bidraget däremot vidare kan det bli problem för SVT. Pagan Fury skapades nämligen av sångerskan Mia Stegmar och låtskrivaren Tobias Gustavsson (head of music på spelbolaget Paradox Interactive) för att marknadsföra "Holy fury", Paradox senaste expansion av datorspelet "Crusader kings".

Det har man också gjort genom flera olika kanaler och redan där borde SVT ha sagt tack och hej. Istället har SVT spunnit vidare på historien om ett rockband vars medlemmar så älskade "Crusader kings" att de till slut blev spelets officiella rockband. Det är storytelling 1A, se och lär alla blivande copywriters, men det har inget med sanningen att göra.

Det finns ju inga fasta bandmedlemmar, har aldrig funnits, det finns knappt en story längre, men SVT fortsätter att försvara Pagan Fury.

När det nu blir dags för Pagan Fury att visa upp sig på allvar är det bara Mia Stegmars rollfigur Arven Latour som står på scen. Såklart. Det finns ju inga fasta bandmedlemmar, har aldrig funnits, det finns knappt en story längre, men SVT fortsätter att försvara Pagan Fury. ”Jag ser inte det som något märkligt. Deras nummer har utvecklats åt ett annat håll” säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till Aftonbladet och jämför med Arvingarna, vars trummis är på semester i Florida.

LÄS MER: SVT backar – spelbolag får inte sponsra Melodifestivalen

Det kan vara det dummaste jag hört sedan ”frukt är godis”. Det är som att SVT inte förstår vad som händer. Arven Latour hade ju kunnat vara Boxer-Roberts och Mamma Scans kärleksbarn. Med Pagan Fury har Melodifestivalen öppnat upp för artister som ICA-Stig och Iprenmannen, samtidigt som tävlingens talesperson låter som Bagdad-Bob. Jag vet inte vilket som är värst.

Ute har regnet börjat falla igen och vakten har lämnat arenan. Men hej där Mellolovers, nu kör vi!