Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

P3 utmanar klassikern ”Melodikrysset” i P4

I snart 60 år har radioprogrammet ”Melodikrysset” snurrat i ensamt majestät. Sedan kom P2 med sitt klassiska korsord och nu tar även P3 upp konkurrensen.
– Vi kommer inte ha så mycket marschmusik, säger Jörgen Lötgård, programledare för nya ”P3 Krysset”.

Redan för 35 år sedan, ett par veckor efter att statsminister Olof Palme hade mördats, sände Sveriges Radio sitt tusende avsnitt av den populära musikfrågesporten ”Melodikrysset”.

Under Anders Eldemans ledning har ”Melodikrysset” sedan passerat tvåtusen avsnitt och kommer inom ett par år även att ha sänt sitt tretusende (!) program. Det är en siffra som är svår att greppa. Närmast gammaltestamentlig i sin magnitud. Ouppnåelig.

Ingen marschmusik i P3:s nya melodikryss

Men programledaren Jörgen Lötgård tänker göra ett försök. Även en tusenmilamarsch börjar som bekant med ett enda steg, och för P3:s del sker det nu på söndag kl 10.

– Jag lyssnade en hel del på Anders Eldeman i mellandagarna, för att se vad vi på P3 kan göra annorlunda, och vi kommer inte att spela fullt så mycket marschmusik som det brukar vara i ”Melodikrysset”.

LÄS MER: Anders har lockat miljonpublik i ett kvarts sekel

Anders Eldeman själv håller inte med om att det spelas särskilt mycket marscher i ”Melodikrysset”. Inte operetter heller för den delen.

– Jag blev tillsagd att föryngra programmet när jag tog över det för snart 25 år sedan och det har jag verkligen gjort, understryker Anders Eldeman, som blir lite paff när GP undrar vad han tänker om den nya krysskonkurrenten från P3.

– Så P3 ska dra igång ett musikkryss redan nu till helgen? Det hade jag ingen aning om ... jaha, se där. Vad roligt!

Ser du ”P3 Kryss” som ett hot mot ”Melodikrysset”?

– (skratt) Nej då, inte alls. Det är jätteroligt med mer underhållning i radion. Men det ska tydligen till Göteborgs-Posten för att berätta sådant för mig.

”The more the merrier ...?”

– Ja, för sjutton! Jag blev jätteglad när P2 startade sitt klassiska musikkryss. Jag puffade för dem i varje program och tyckte absolut att man skulle lyssna på dem också.

”P3 Krysset” ska vara lagom klurigt

Det var sommaren 2019 som P2 drog i gång sitt klassiska melodikryss med frågor om Offenbach, Jenny Lind, den tjeckiske musikanten Julius Fucik och gamla instrument från 1600-talet. Och nu gör alltså P3 en liknande manöver.

Om det vanliga ”Melodikryssets” underrubrik kan sägas vara ”en musikalisk lek för hela familjen” och det något spetsigare P2-krysset beskrevs som ”en lekfull bokstavsresa rätt in i musikens hemligheter” så var någonstans på svårighetsskalan hamnar P3:s nya musikkryss?

LÄS MER: Bakom kulisserna på Melodikrysset – Sveriges tryggaste radioprogram

– Klurigheten ska finnas kvar men frågorna kommer att handla om den musik vi spelar i P3, det är själva grunden, säger programledaren Jörgen Lötgård.

Kommer ni att fokusera på dagsaktuell musik?

– Inte enbart. Vi ska försöka hitta en balansgång där man ska känna igen musik från veckan som har gått men även ha koll på vad trummisen hette som spelade med Beck Hansen 1999 eller nåt. Det ska inte bara vara frågor för de yngre lyssnarna.

Dylanmännen är också välkomna?

– (skratt) Ja, absolut. Men en Dylanman lyssnar ju bara på Bob Dylan och då klarar man inte av ”Melodikrysset” i P4 heller. Min förhoppning är att detta ska vara ett lätt kryss för P3:s trogna lyssnare och lagom svårt för alla andra.

LÄS MER: Nytt melodikryss – för klassisk musik

Det timslånga ”P3 Krysset” kommer att sändas på söndagar kl 10 och ingå i ett nytt morgon- och förmiddagsblock som sänds från 08.30 och fram till kl 12.

Musikkryss i Sveriges Radio

”Melodikrysset” – sänds i P4 på lördagar kl 10. Priser: badlakan och serveringsbrickor.

”Klassiska krysset” – sänds i P2 på sommarsöndagar kl 12 och i en julspecial härom veckan. Priser: P2-brickor och tygkassar.

”P3 Krysset” – sänds i P3 på söndagar kl 10 med start nu på söndag. Priser: ännu hemligt.

Alla musikkryssen finns på webben att lösa i efterhand.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.