P3 Dokumentär tar sig an världen

ANNONS
|

"P3 Dokumentär" var den lilla uppstickaren som blev en av Sveriges Radios mest nedladdade produktioner. I sommar checkar programmet ut från Sverige i jakt på den nutida världshistoriens avgörande händelser.

Den tyska terrorhösten 1977, folkmordet i Rwanda, attacken på World Trade Center den 11 september 2001. Det är tre av de ämnen som lyssnare kan grotta ner sig i under söndagskvällarna i sommar. Dokumentärerna kan nå uppemot en och en halv miljon lyssnare, däromkring ligger antalet nedladdningar av de mest populära sändningarna. Eftersom alla "P3 Dokumentär" som sänts finns att ladda ner har de dessutom lång livslängd.

Hur började det?

Framgångssagan "P3 Dokumentär" började 2004 när journalisterna Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson gjorde en dokumentär om mordet på Olof Palme. Duon fortsatte sedan att utforska ämnen som Lasermannen och Stig Bergling genom att på ett dramaturgiskt spännande sätt varva nygjorda intervjuer med Sveriges Radios omfattande arkivmaterial. Resultaten pillades in i tablån på röda dagar som midsommarafton och nationaldagen - när det helt enkelt inte fanns något annat att sända. Så småningom fick "P3 Dokumentär" en egen sändningstid och ökade resurser till avknopparen "P3 Dokumentär världen", som sändes första gången förra sommaren.

ANNONS
Publicistiska utmaningar

Amanda Rydman är exekutiv producent och den enda anställda på "P3 Dokumentär", som görs av frilansare. Rydman och frilansarna väljer ämnen, men väldigt många förslag kommer också från programseriens engagerade lyssnare. Utöver de journalistiska utmaningarna för ämnesvalen ofta med sig publicistiskt kniviga beslut.

-Oftast är det namngivningsproblematik eftersom många program handlar om kriminella. Folk som namngavs för 15 år kanske inte ska namnges idag, när de avtjänat sina straff. Dessutom är det väldigt viktigt att alla får komma till tals, säger Amanda Rydman som är flitig besökare hos Sveriges Radios jurister.

TT Spektra: Hur förhåller ni er till att sända i "den unga kanalen"?

-Vi skiter i det. Det enda som verkligen är P3 med det hela är att vi inte förutsätter att någon kan historien. Du som lyssnar ska aldrig känna dig dum, är man 15 eller 22 år så har man kanske inte varit med när det vi berättar om hände.

Nu på söndag, den 10 juli, sänds en dokumentär som spolar tillbaka tiden till 1977. Lina E Johansson och Rosa Fernandez rullar upp en pulshöjande bakgrund till den så kallade tyska terrorhösten då Röda arméfraktionen, Raf, med våldsamma metoder försökte komma åt den västtyska staten. Det var hösten då näringslivstoppen Hanns-Martin Schleyer kidnappades och ett plan med tyska turister på väg hem från Mallorca kapades. Bland dem som intervjuas finns Schleyers son, andrepiloten på det kapade planet och Raf-medlemmen Karl-Heinz Dellwo, som fick 20 års fängelse för ockupationen av den västtyska Ambassaden i Stockholm.

-Jag tror inte att de hade ställt upp om vi inte kom från svensk media, i Tyskland är det ett väldigt polariserat ämne och de inblandade är trötta på att prata om det, säger Lina E Johansson som själv bott i Tyskland.
-Vårt mål har varit att inte välja sida och att skildra alla personer som är med så mänskligt som möjligt, tillägger hon.
  1. "P3 Dokumentär världen" sänds i P3 söndagar kl 18.03-20.00.
  2. Sommarens program: Den tyska terrorhösten (10 juli), Folkmordet i Rwanda (24 juli), Francodiktaturen (31 juli), Kravallerna vid ungdomens hus i Köpenhamn (7 augusti), 11 september (14 augusti). Serien inleddes med Pim Fortuyn som sändes den 3 juli.
  3. Cirka 35 producenter har gjort runt 120 dokumentärer sedan starten 2005. Samtliga finns att ladda ner som poddradio på SR:s hemsida.
  4. Det tar i regel en månad att göra en "P3 Dokumentär".
  5. Sveriges Radio producerar även dokumentärer på "Dokumentärredaktionen" i P1 och "P4 Dokumentär".
ANNONS