Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

P1 höll svenskarna vakna med fågelsång

I lördags natt lyssnade 460 000 personer på direktsänd fågelsång i P1 mellan 00.02-07.55. Från Lappland till Öland fanns mikrofoner utplacerade.
– Det gick jättebra förra året, men många fler lyssnade i år, säger Helena Söderlundh, producent för ”Fågelsångsnatten”.

I åtta timmar direktsändes fågelsång runt om i Sverige, från Lappland till södra Öland, i Sveriges radio. Under natten och morgonen lördag 29 maj lyssnade 460 000 personer på programmet, 45 procent fler än en vanlig P1-natt.

I år satsade produktionen mer på ljudet, med ljudtekniker utposterade på alla sändningsplatser. Det blev också längre stunder då det endast sändes fågelljud utan kommentarer från programledarna.

Varför väljer man att lyssna på direktsänd fågelsång mitt i natten?

– Det finns en hel del forskning om att man mår bra av naturljud och att stresshormonerna minskar, säger Helena Söderlundh, producent för ”Fågelsångsnatten”.

LÄS MER: Titta, lukta och lyssna – nu vaknar naturen

Hon säger att fågelsång är både spännande och meditativt. Att det verkar ligga nära själen och att det därför var så många som lyssnade.

– Det är som att det inte går via hjärnan utan via hjärtat.

Johan Folkesson sprang i åtta timmar till fåglarna

Samtidigt tror hon att programmets succé handlar mycket om gemenskap, och förhoppningen inför sändningen var just att det skulle bli något att samlas kring.

Trots det valde vissa att lyssna själva, som Johan Folkesson från Malmö. Han sprang ett lopp under de åtta timmarna som han kallade för ”Fågelsångsnatten-Ultra”, samtidigt som han lyssnade på programmet.

– Det låter ju jätteknasigt, men det var åtta roliga timmar, säger han.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.