Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

På Textival får du komma hem till poeterna

Som en del av årets litteraturfestival Textival erbjuds besökarna möjligheten att lyssna till privata läsningar – i poeternas egna hem.
– Det blir något helt annat att sätta sig ner i poetens soffa, säger Therese Ytter som är projektledare på Textival.

Årets tema på litteraturfestivalen heter "Intimate acts" och behandlar med Textivals ord "det intimas plats och bäring i rörelsen mellan text, kropp, offentlighet och den scen som utgör vårt allra djupaste inre".

Arrangörerna vill utforska om intimitet handlar om ensamhet, vilket man först kanske skulle kunna tänka sig, eller kanske rent av om gemenskap.

– Tanken var just att blanda en offentlig festival med det privata i hemmet, säger Therese Ytter.

– Besökaren får en annan känsla av texten och språket när man samtidigt har möjlighet att se den som läser i ögonen. Och att man får en möjlighet att ställa frågor.

"Man kan fortfarande hitta på lika mycket"

En av de som kommer att bjuda hem besökare är poeten och översättaren Helena Fagertun som ska framföra en text skriven specifikt för tillfället.

Hon har som poet tidigare arbetat med vad som händer när du överför personliga erfarenheter till en litterär form och hur en läsning påverkas av tid och rum.

Trots det kan hon inte riktigt svara på om hennes text kommer att uppfattas mer biografisk innanför hemmets fyra väggar. Det är inte heller något som hon kommer att ta hänsyn till när hon nu ska skriva.

– Man kan fortfarande hitta på lika mycket som i vanliga fall.

Att bjuda hem 10 till 15 främlingar skulle förstås kunna kännas en aning olustigt, men Helena Fagertun är lugn med att öppna upp sitt hem för åhörarna.

– Det känns bra. Jag kommer inte att städa mer än vanligt.

Poeter bosatta i Majorna

Textival kommer att äga rum bland annat i Sjömanskyrkan, Kulturhuset Oceanen och teatern Skogen på Masthuggsterrassen.

Poeterna Aleksander Motturi och Andrzej Tichý kommer att hålla sin läsning på Kulturhuset Oceanens vind i anslutning till en hemlig balkong. Annars sker läsningarna i poeternas hem. Och de poeter som har valts ut är alla bosatta runt Stigbergstorget och i Majorna.

– Vi har velat förankra festivalen i området och att besökaren lätt ska kunna ta sig mellan de olika läsningarna på under en halvtimmes promenad, säger Therese Ytter.

– Ingen som vi har frågat har tackat nej. De har alla tyckt att det känns spännande och verkligen gått igång på det. Att det känns nytt och annorlunda.

Textival litteraturfestival

Äger rum 9-12 maj, varav Private Readings sker under lördagen den 11 maj.

Medverkande i Private Readings är Sami Aidi, Helena Eriksson, Helena Fagertun, Aleksander Motturi och Andrzej Tichý.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.