Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den 14 juni är det 15 år sedan de så kallade Göteborgskravallerna utspelade sig. Göteborgs Stadsteater och Backa Teater uppmärksammar årsdagen med en heldag där publiken får lära sig mer om vad som hände samt minnas tillsammans. Arkivbild.

På resa genom Göteborgskravallerna

Under en timslång bussfärd får passagerare följa med tillbaka till Göteborgskravallerna. Göteborgs Stadsteater och Backa Teater ordnar en heldag kring händelserna för 15 år sedan.

- Bussen tar oss till olika platser som stod i händelsernas centrum under de tre dagarna. Tanken med turen är lite allmänbildning för dem som inte riktigt vet vad som hände, samtidigt som det är en minnesstund, säger Fredrik Lusth, regissör för den dramatiserade bussfärden, till TT.

Under färden den 14 juni kommer skådespelaren Ulf Rönnerstrand från Backa Teater att agera guide och ciceron.

- Han var själv med i demonstrationstågen och var på många av de här platserna, bland annat på Vasaplatsen när skotten smällde.

Själv var Fredrik Lusth 14 år när kravallerna utspelade sig och han är glad att ha fått tillfälle att gräva ned sig i historien.

Vad var det som hände? Hur påverkar det oss i dag? Varför ska vi minnas det, eller ska vi glömma bort det? Det är några av frågorna han har ställt sig under arbetets gång.

- Jag tror att det största felet man kan göra är att försöka komma fram till ett svar om att "det var det här som hände", eller "det var de här personernas fel". Sanningen är så himla komplex, säger han.