Fredrik Lindström och Kristian Luuk leder "På spåret", nu utan tävlingsmomentet Listan.
Fredrik Lindström och Kristian Luuk leder "På spåret", nu utan tävlingsmomentet Listan. Bild: Stina Stjernkvist/TT

"På spåret" slopar utskällda momentet

Tre år av utskällningar från tittarna räckte. Nu slopar SVT tävlingsmomentet Listan i "På spåret". Ersättare blir två gamla grenar: Vem där och Retur.

ANNONS

Just nu spelas den nya säsongen av "På spåret" in i SVT-huset i Göteborg. Som GP tidigare berättat så har husbandet Augustifamiljen ersatts av flera olika band, som alternerar i programmet.

Det är inte enda förändringen. Nu står det klart att ett av "På spårets" mest utskällda tävlingsmoment, Listan, slopas. Grenen infördes 2016 och innebär att det lag som ligger under får välja mellan två olika ämnen. Det lag som sedan lyckas svara rätt får tre poäng.

LÄS MER:Johan Glans klar för "På spåret"

– Det stämmer. Listan var ett moment som funkade bra för oss i programmet, i och med valsituationen. Men vi fick en del kritik för hur det sedan blev i tv, säger producenten Charles Franz.

ANNONS

"Väldigt omilt"

En engagerad och mycket högljudd tittarskara har mer eller mindre drivit kampanj i sociala medier för att bli av med Listan. Istället har man önskat få tillbaka Vem där, där lagen ska komma på namnet på en person utifrån bilder och ljudklipp. Alternativt har tittarna önskat få tillbaka en ännu äldre gren, Retur, där ett visst årtal ska associeras fram.

– Oerhört många har hört av sig och väldigt omilt förklarat att de inte tycker om Listan. Vi kan ju inte vara helt tondöva för det. Så vi tänkte vi om, säger Charles Franz.

LÄS MER:Quiz: Vad kan du om "På spåret"?

Rensar smaklökarna

SVT väljer att tillmötesgå båda önskemålen, genom att laget som ligger under får välja mellan Vem där och Retur.

– Det blir en minuts film som rullar, där ledtrådarna blir allt lättare. Den som drar först får svara. Rätt ger tre poäng och fel ger minus tre, säger Charles Franz, och tillägger:

– Vi har gjort det här för de riktigt trogna "På spåret"-tittarna". Hoppas att de blir glada.

Vad har trepoängsmomentet för funktion i programmet?

– Det är flera. Dels är det något att rensa smaklökarna med, dels får man ett kort, snabbt moment som aktiverar flera delar av hjärnan. Vem där är mer associativt, medan Retur är lite mer linjärt.

ANNONS

LÄS MER:"På spåret"-låtar blir skiva och konsert

9 000 i kö för att sitta i publiken

Inspelningarna av "På spåret" pågår fram till 2 december. Sedan blir det säsongspremiär 6 december. Några platser kvar för att sitta i publiken finns det inte.

– Det är fullt. När vi släppte biljetterna hade vi 9 000 förfrågningar, säger Charles Franz.

Hur reagerade studiopubliken när Kristian Luuk berättade att Listan slopas?

– Jag vill inte svara på det. Det får du se i premiären.

LÄS MER:De är först ut i årets "På spåret"

Kan vi vänta oss ännu fler nyheter i programmet?

– Nej. Jag tror att vi ska passa oss för att lansera fler nyheter under en och samma säsong.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS