Den 14 juni är det 15 år sedan de så kallade Göteborgskravallerna utspelade sig. Göteborgs Stadsteater och Backa Teater uppmärksammar årsdagen med en heldag där publiken får lära sig mer om vad som hände samt minnas tillsammans. Arkivbild.
Den 14 juni är det 15 år sedan de så kallade Göteborgskravallerna utspelade sig. Göteborgs Stadsteater och Backa Teater uppmärksammar årsdagen med en heldag där publiken får lära sig mer om vad som hände samt minnas tillsammans. Arkivbild.

På resa genom Göteborgskravallerna

Under en timslång bussfärd får passagerare följa med tillbaka till Göteborgskravallerna. Göteborgs Stadsteater och Backa Teater ordnar en heldag kring händelserna för 15 år sedan.

ANNONS
|

- Bussen tar oss till olika platser som stod i händelsernas centrum under de tre dagarna. Tanken med turen är lite allmänbildning för dem som inte riktigt vet vad som hände, samtidigt som det är en minnesstund, säger Fredrik Lusth, regissör för den dramatiserade bussfärden, till TT.

Under färden den 14 juni kommer skådespelaren Ulf Rönnerstrand från Backa Teater att agera guide och ciceron.

ANNONS

- Han var själv med i demonstrationstågen och var på många av de här platserna, bland annat på Vasaplatsen när skotten smällde.

Själv var Fredrik Lusth 14 år när kravallerna utspelade sig och han är glad att ha fått tillfälle att gräva ned sig i historien.

Vad var det som hände? Hur påverkar det oss i dag? Varför ska vi minnas det, eller ska vi glömma bort det? Det är några av frågorna han har ställt sig under arbetets gång.

- Jag tror att det största felet man kan göra är att försöka komma fram till ett svar om att "det var det här som hände", eller "det var de här personernas fel". Sanningen är så himla komplex, säger han.

Fakta: Göteborgskravallerna

Under EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001 diskuterades framför allt utvidgningen av EU. Även miljöfrågor fanns högt på agendan. Innan toppmötet mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer anlände USA:s president George W Bush till Göteborg, för att under en dag bland annat diskutera klimatfrågor och USA:s ovilja att minska utsläppen av växthusgaser. Före toppmötet utlovades dialog mellan poliser och aktivister. I stället blev det kravaller och våld. Det blev fem större sammanstötningar mellan polisen och demonstranter.

Hvitfeldtska gymnasiet torsdag 14 juni: Polisen omringade gymnasiet för att göra husrannsakan. Det ledde till upplopp och våldsamma sammanstötningar. 454 personer omhändertogs.

Avenyn, förmiddag fredag 15 juni: Efter en demonstration på Götaplatsen rusade ett par hundra ungdomar ned för Avenyn. De vandaliserade, krossade fönster och eldade upp stolar från en restaurang.

Vasaplatsen, kvällen fredag 15 juni: Minst 200 demonstranter fanns vid Vasaplatsen. Det urartade med stenkastning mot polisen. Flera polismän drog sina vapen och använde dem. Tre personer skottskadades, varav en livshotande.

Järntorget, kvällen lördag 16 juni: 800 personer samlades på Järntorget. Där hölls ett möte utan tillstånd. Polisen slog en ring runt torget, och omhändertog drygt 200 personer som forslades bort i bussar.

Schillerska gymnasiet, sent lördag 16 juni: Polisen stormade skolan. 78 personer fördes ut och fick ligga på den våta asfalten. Alla släpptes senare då polisens tips visade sig felaktigt, varken vapen eller någon tysk terrorist hittades bland demonstranterna.

Fakta: Ett urval ur programmet den 14 juni i år

Dramatiserad bussfärd. Avgår från Götaplatsen klockan 11.00, 12.30 och 13.00.

"Låt staden brinna!". Radioteater med manus av Åsa Melldahl och regi av Magnus Berg. Efter pjäsen hålls ett samtal på ämnet.

"Göteborgskravallerna – Ett år efter skotten". Visning av "Uppdrag gransknings" dokumentärfilm. Efterföljande samtal med bland andra Janne Josefsson.

"När himlen blev svart". Föreställning med bland andra Gizem Erdogan, Eric Ericson och Christer Fjällström i rollerna. I regi av Birte Niederhaus.

ANNONS