Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ovisst om nya formmuseet

Det är osäkert om det föreslagna formmuseet i Stockholm blir verklighet. Kulturdepartementet tittar idag även på ett nytt Nobelmuseum och ett designcentrum och vill göra en samlad bedömning.
Om det i slutändan innebär att museiprojekten ställs emot varandra och att något eller några av de tre museiprojekten inte blir av vill Eva Bergquist, sakkunnig på Kulturdepartementet, inte uttala sig om.
- Vi har ärvt tre projekt, ett nytt Nobelmuseum, ett formmuseum på Blasieholmen och ett designcentrum vid Telefonplan i Stockholm av den förra regeringen. Alla tre är i olika stadier i utvecklingen och inget har någon finansiering klar. Därför är det rimligt att regeringen gör en samlad bedömning, säger Eva Bergquist.
Hon bekräftar dock att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth uttryckt att hon är tveksam till fler museer i Stockholm. Även Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin (m) har sagt att hon är osäker på om det behövs ett formmuseum på Blasieholmen.
På Rådet för arkitektur, form och design vet man inte vad det kommer att betyda. På förra regeringens uppdrag presenterade rådet i augusti en rapport där de förordade ett formmuseum bakom Nationalmuseum.
- I och med det avslutades vårt uppdrag, men vi kommer att kontakta departementet för att höra hur de ser på saken. Kanske är det så att regeringen inte vill ha ett nytt formmuseum, säger Claes Eriksson, rådets huvudsekreterare.
Ewa Kumlin, vd för Svensk form, säger i gårdagens SvD att Sverige behöver ett formmuseum. Hon tycker att "det är konstigt att Sverige som designland har vare sig ett formmuseum eller ett designcentrum". Kanske glömde hon att i Göteborg finns Röhsska museet med ett nationellt uppdrag att stärka design och konsthantverk.
Ted Hesselbom, som nyss lämnade Stockholm för att tillträda tjänsten som museichef på Röhsska museet, håller med om att Stockholm behöver en arena för allmänheten där form och design visas och diskuteras.
- Den får i så fall gärna fungera som en filial till Röhsska museet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.