Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Ekström, ny programchef på Bokmässan. Bild: Cato Lein
Oskar Ekström, ny programchef på Bokmässan. Bild: Cato Lein

Oskar Ekström ny programchef för Bokmässan

Bokmässan har fått en ny chef för seminarieprogrammet. Oskar Ekström, snart 40 år, kommer från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och tillträder i april.

–Jag kan inte tänka mig ett mer spännande jobb. Jag har varit en flitig gäst på Bokmässan under 15 år, först som besökare och under senare år som utställare och moderator.

För närvarande arbetar Oskar Ekström som verkställande producent för samtal, debatt och film på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Han har tidigare varit projektledare för flera internationella projekt med inriktning mot litteratur och mänskliga rättigheter, bland annat fristäder för förföljda författare.

Har du några tankar om hur Bokmässans seminarieprogram kan utvecklas?

– Jag har många tankar om det, men jag vill behålla dem för mig själv tills jag har börjat. Det är spännande att ledningen har gett mig ett så tydligt mandat att utveckla programmet. Det kommer att hända saker! Jag har jobbat i tio år med att sätta samman litterära samtal och debatter och ser fram emot att försöka curera och utveckla fler seminarier.

Det är bara ett halvår kvar till Bokmässan när du börjar, hur mycket hinner du göra?

– Min påverkan i höst kommer att bli begränsad, det finns ett erfaret team här som redan nu har börjat med höstens program, mycket spikas i januari och februari. Jag tänker mera långsiktigt.

Har du några drömgäster?

– Det vore roligt om Chimamanda Ngozi Adichie kom, eller Michel Houellebecq ... eller Murakami. Gäster som skriver bra och som samtidigt kan attrahera en stor publik.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få till spännande möten och oväntade konstellationer.

Vad läser du själv?

– Det har blivit mycket barnböcker på senare år, men nu har jag börjat läsa lite fler andra böcker igen. Jag har alltid ett tiotal böcker på gång. Just nu bland annat Nej och åter nej av Nina Lykke, The Retreat of Western Liberalism av Edward Luce och Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Det finns mycket fantastisk litteratur.

Oskar Ekström är född och uppvuxen i Linné i Göteborg, men har bott i Stockholm de senaste 15 åren. Om det blir en flytt tillbaka är ännu osäkert.

– Vi får se, jag har familj och barn, så till att börja med kommer jag att pendla.

Förre programchefen Daniel Levin lämnade sin tjänst på egen begäran förra våren. I oktober 2017 startade sökandet efter hans efterträdare. Enligt Frida Edman, t f mässansvarig har det varit ett stort intresse för tjänsten.

Bokmässan äger rum 27-30 september 2018

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.