Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Oscarsvinnaren Asghar Farhadi ställs inför rätta för plagiat

Ord står mot ord när den dubbelt Oscarsprisade iranske regissören Asghar Farhadi nu anklagas för plagiat. En tidigare student menar att han stulit hennes idé till bioaktuella filmen ”A hero”, något han avfärdar som ärekränkning. Fallet prövas nu på nytt i iransk domstol.

Iranske regissören och manusförfattaren Asghar Farhadi har skrivit in sig i filmhistorien genom att vinna två Oscars, 2012 för ”Nader och Simin – en separation” och 2017 för ”The Salesman”. Priser i glamorösa tävlingar är vardag för den 50-årige regissören vars senaste film ”A hero” vann juryns stora pris på filmfestivalen i Cannes. Nyligen var filmen, som fick fyra fyrar i GP, också nominerad till en Oscar.

Parallellt med dramats enorma framgångar har filmstudenten Azadeh Masihzadeh trätt fram och anklagat sin forne lärare Asghar Farhadi för plagiat. Enligt tidningen The Hollywood reporter har hon drivit målet till domstol sedan Farhadi avfärdat hennes anklagelser om plagiat – och stämt henne för ärekränkning.

Hittills har de juridiska prövningarna gett Azadeh Masihzadeh rätt på samtliga punkter. Ytterligare en domare kommer nu att säga sitt innan målet avgörs, skriver The Guardian.

Två filmer om samma händelse

Bakgrunden till den infekterade juridiska striden är att Masihzadeh 2014 deltog på en kurs i dokumentärfilm under ledning av Farhadi. Hon gjorde då filmen ”All winners, all losers” som 2018 också visades på en filmfestival i Shiraz.

I filmen utgår Masihzadeh från en autentisk berättelse om en fängslad gäldenär som under en permission hittar en påse med guldmynt och letar upp personen som tappat den. I Asghar Farhadis ”A hero” berättas en snarlik historia.

Farhadi erkänner att de båda filmerna utgår från exakt samma verkliga händelse. Han anser dock inte att Azadeh Masihzadehs film ligger till grund för ”A hero”. I stället säger han sig ha gjort självständig research kring originalberättelsen.

LÄS MER: Recension: ”A hero” i regi av Ashgar Farhadi

LÄS MER: Recension: ”Kvinnan i fönstret” i regi av Joe Wright

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.