Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Krogkontrollanterna från kommunen ute på trängselkontroller under corona. Emelie Leesment, Sofia Glimvall och Sara Udehn. Bild: Sanna Tedeborg
Krogkontrollanterna från kommunen ute på trängselkontroller under corona. Emelie Leesment, Sofia Glimvall och Sara Udehn. Bild: Sanna Tedeborg

Oro för salmonella när inspektörer fokuserar på trängsel

Inspektörerna som kontrollerar trängsel på stadens krogar har det tufft. Nu larmar fackförbundet Naturvetarna om hot och våld. Dessutom menar de att den viktiga livsmedelsinspektionen blir lidande.
– I yttersta fall kan det leda till utbrott av olika slag, säger Kristofer Jervinge, pressansvarig hos Naturvetarna.

GP har tidigare kunnat rapportera om hur stadens inspektörer utsätts för hot när de är ute och kontrollerar trängselsituationen på stadens restauranger, barer och caféer.

Under sommaren har verbala påhopp varit vardag. Ofta åker mobiltelefoner upp från kroggäster som filmar kontrollanterna. I Göteborg har det också varit en del allvarligare incidenter.

– Känslan är att det har varit lite tuffare för våra inspektörer, sade Angelica Winter, chef över enheten på miljöförvaltningen, till GP i september.

LÄS MER: Kvinnorna som kontrollerar Göteborgs nattliv

Situationen är allvarlig och nu larmar också fackförbundet Naturvetarna efter att ha gjort en enkät med landets livsmedelsinspektörer.

– Bakgrunden är att våra ombudsmän fick ta emot ett antal ärenden i jouren från livsmedelsinspektörer. Då ville vi kolla om det fanns substans i detta. Därför skickade vi ut frågor, säger Kristofer Jervinge.

”Oacceptabelt med hot”

Enkäten visade att mer än hälften av alla inspektörer anser att arbetsmiljön har försämrats sedan de fick uppdraget att kontrollera trängsel.

Hur ser ni på detta?

– Från förbundets sida är vi helt med på att livsmedelsinspektörer är de lämpligaste att utföra de här kontrollerna. De är ute i de här miljöerna annars. Sen anser vi att det alltid ska vara minst två personer ute på kontrollerna. Vi tycker också att det är helt oacceptabelt att man blir utsatt för hot i tjänsten. Då måste arbetsgivare vidta åtgärder.

LÄS MER: Så klarade krogarna coronasommaren – Göteborg sticker ut

Är det din bild att arbetsgivare i landets kommuner gör det?

– Jag kan inte säga det med säkerhet men min upplevelse är att arbetsgivare tar frågor om hot på allvar.

Kan leda till magsjuka och förgiftning

Men det är inte bara inspektörernas arbetsmiljö som är ett problem påpekar Naturvetarna. Nio av tio inspektörer menar också att de ordinarie livsmedelskontrollerna har blivit lidande sedan de tvingats fokusera på trängselkontroller.

Vad får det för konsekvenser?

– I yttersta fall kan det leda till utbrott av olika slag. Vi nämnde salmonellautbrott för att ta ett exempel. Men det kan förstås vara annat. Att man kan bli magsjuk eller matförgiftad.

– Sen vet ju serveringsställena vad som gäller egentligen. De flesta kan säkert sköta det här ändå på ett bra sätt. Men det är klart att risken ökar om man inte kan sköta kontrollerna som vanligt, säger Kristofer Jervinge.

LÄS MER: Krögarna på nytt i kris – stora tapp efter helgen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.