Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Originalmanus från Star Wars såld på auktion i England

Ett originalmanus från Star Wars har sålts för närmare 157 000 svenska kronor på en auktion i Bristol, en stad i sydvästra England.

Det är ett original som tillhörde Dave Prowse, som var känd för att ha spelat rollen som Darth Vader i ”The Empire Strikes Back”, från 1980.

I manuset kan man bland annat läsa om när Darth Vader försöker övertala Luke Skywalker till att gå över till den andra sidan. Karaktären uttalade också den berömda frasen: ”Nej, jag är din far” i filmen, men just den meningen hölls till en början hemlig och fanns alltså inte med i originalet.

Utöver manuset såldes också en inbjudan från Ronald Reagan, USA:s förre president, en ljussabel och diverse andra saker. Totalt samlades det in närmare en miljon svenska kronor som sedan skänktes till forskning inom Alzheimers sjukdom.

”Budgivare från hela världen”

– Vi hade budgivare från hela världen. Jag hoppas att Dave skulle vara stolt. Jag önskar att han kunde se hur älskad han var, speciellt här i sin hemstad Bristol, sade auktionsförrättaren Andrew Stone.

Julian Owen, som var en nära vän och assistent till Dave Prowse i flera år, berättade att auktionen och stödet till forskningen betydde allt för familjen.

– Även om ingenting kunde göras för Dave, hoppas vi alla att detta bidrag till hans minne kommer att säkerställa att framtida generationer inte kommer att behöva gå igenom samma hjärtesorg som vi alla gjorde, sade han till BBC News.

Dave Prowse gick bort i förra året och blev 85 år. Den sista tiden kämpade han själv mot Alzheimer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.