Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Organisationen Sami har utsatts för en hackerattack. Arkivbild.
Organisationen Sami har utsatts för en hackerattack. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND/TT

Organisationen Sami utsatt för dataintrång

Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, Sami, har utsatts för en hackerattack. Medlemsuppgifter som personnummer, adresser och kontouppgifter har läckt ut, skriver Dagens Nyheter.

Det var under natten mellan den 30 och 31 december som Sami var med om ett dataintrång i sin medlemsdatabas. Utifrån den information som organisationen själva gått ut med tros intrånget ha gjorts via en säkerhetslucka i en av de tredjepartsmjukvaror som systemet använder sig av.

Hackarna ska inte ha kommit över några lösenord.

LÄS MER: Nytt pris för kreativa musikinitiativ

Utpressning och polisanmälning

I samband med attacken genomfördes också ett utpressningsförsök mot Sami.

– Vi svarade inte på det, vi polisanmälde det, spärrade våra system, anmälde det till datainspektionen och informerade våra medlemmar, säger Samis vd Stefan Lagrell till TT.

Det är oklart hur många av medlemmarna som har påverkats. Organisationen samarbetar med säkerhetsexperter för att försöka utreda omfattningen av intrånget. Sami har 45 000 medlemmar.

LÄS MER: Här är alla artister i Melodifestivalen 2021

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.