Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Oprah hedrar Breonna Taylor på omslag

Oprah Winfrey har alltid prytt omslaget på O Magazine – tills nu. Det kommande numret har i stället ett målat porträtt av Breonna Taylor, som sköts till döds av polis i våras.

”En sak vet jag säkert: Vi kan inte vara tysta”.

Så marknadsför Oprah Winfrey septembernumret av sitt ”The Oprah Magazine”. Det är första gången TV-stjärnan själv inte pryder omslaget av magasinet sedan starten för 20 år sedan, skriver Dagens nyheter.

Breonna Taylor sköts av polis

Numret är i stället tillägnat Breonna Taylor, vars porträtt ligger på omslaget tillsammans med orden ”Her life matters”. Taylor var en 26-årig akutsjuksköterska som sköts till döds av polis i sitt hem den 13 mars i år.

Polisen stormade lägenheten där Taylor och hennes pojkvän Kevin Walker låg och sov, eftersom en före detta pojkvän till Taylor eventuellt hade mottagit narkotikaleveranser dit. Kevin Walker avfyrade sitt vapen i tron att det var ett inbrott, vilket fick poliserna att öppna eld. Breonna Taylor träffades av åtta skott och avled. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

I samband med att George Floyd dödades av polis i Minneapolis i maj fick även Taylors död större uppmärksamhet. Tillsammans har de blivit symboler i de förnyade Black lives matters-protesterna i USA.

Endast en av poliserna som sköt in i Breonna Taylors lägenhet har blivit av med jobbet efter händelsen.

Oprah kräver rättvisa

Oprah Winfrey skriver i ledaren till septembernumret av ”The Oprah magazine” om hur Breonna Taylors död påverkat henne.

”Jag tänker ofta på Breonna Taylor. Hon var i samma ålder som de flickorna från min skola i Sydafrika som suttit i karantän med Stedman och mig sedan i mars. [...] Hela deras liv lyser av hopp. Det togs ifrån Breonna Taylor på ett fruktansvärt sätt. Föreställ dig att tre okända män bryter sig in i ditt hem när du ligger och sover. Din partner avfyrar ett vapen för att skydda dig. Och sedan – kaos. En sak vet jag säkert: Vi kan inte vara tysta. Vi måste använda vilken megafon vi än har för att kräva rättvisa. Därför är Breonna Taylor på ’O Magazines’ omslag. Jag kräver rättvisa i hennes namn.”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.