Operasångaren Plácido Domingo talar ut

Efter anklagelser om tre decennier av sexuella trakasserier har den spanske operasångaren Plácido Domingo återvänt till sitt hemland från USA. I en intervju med El País säger han att reglerna i dag är annorlunda än i början av hans karriär.
– Det är som att man inte kan säga något till en kvinna, säger han.

ANNONS
|

Det var i augusti i år som AP rapporterade att åtta sångare och en dansare anklagat den spanske operasångaren Plácido Domingo för att under tre decennier ha utsatt dem för sexuella trakasserier. Några veckor senare var antalet kvinnor som vittnade tjugo.

Plácido Domingo ville inte kommentera anklagelserna i detalj, men svarade AP att anklagelserna mot honom var "djupt oroande och, så som de presenteras, inkorrekta", och fortsatte:

– Samtidigt är det smärtsamt att höra att jag kan ha upprört någon eller fått dem att känna sig obekväma. Jag har trott att alla mina interaktioner och förhållanden alltid varit välkomna och ömsesidiga.

ANNONS

I slutet på september meddelade operahuset The Met i New York att de krävde att Plácido Domingo hoppade av uppsättningen av Giuseppe Verdis "Macbeth" i vilken han spelade huvudrollen.

Kort efteråt lämnade han även posten som generaldirektör för operan i Los Angeles, som han varit med och grundat.

Jag har inte blivit anklagad för något brott

Den 29 november bröt Plácido Domingo för första gången tystnaden efter anklagelserna när han hundra dagar efter AP:s rapportering lät sig intervjuas i den spanska digitala tidningen El Confidencial.

– Dessa månader har utan tvekan varit de svåraste i mitt liv. Det går inte att föreställa sig.

Plácido Domingo berättar att han hoppat av i respekt för operahusen, att han har velat bespara dem den sociala pressen och pressen från media.

Han förnekar även att han någonsin skulle ha utnyttjat sin position eller ha försökt påverka någons karriär på ett negativt vis.

– Det här är moralisk process. Den trovärdighet som anklagelserna beviljats är automatisk. Det är med anledning av media och allmän opinion. Jag har känt mig anklagad, dömd och straffad på förhand. Men jag har inte anklagats för något brott, säger Plácido Domingo.

Tillbaka i Spanien

I Europa verkar publiken ha påverkats mindre av anklagelserna i USA. Plácido Domingos första uppträdande sedan skandalerna var i augusti i Mozarts hemstad Salzburg.

ANNONS

Nu är Plácido Domingo tillbaka i Spanien och har sedan anklagelserna haft sin första föreställning i hemlandet som huvudrollen i Giuseppe Verdis opera "Nabucco" vid Palau Les Arts i Valencia.

Domingo mottogs med ovationer och har nu blivit intervjuad av den spanska dagstidningen El País (4/12).

Där berättar han bland annat att det pågår en internundersökning på operan i Los Angeles, i vilken de samlar in vittnesmål från mängder med människor som han har arbetat med under de senaste decennierna.

Kommer att återvända till USA

Plácido Domingo får även frågan vad han menade när han tidigare kommenterat att reglerna i dag inte är desamma som de varit förut.

– Det jag syftade på, som spanjor, är att bruket av komplimanger, till exempel, vad fina kläder du har, vad bra du ser ut, det är saker du kunde säga för 30 år sedan, även för två år sedan. Det är som att man inte kan säga något till en kvinna. Här är det inte så, men på andra platser och, inte minst där dessa anklagelser kommer ifrån, är det så.

Men han kommer att återvända till USA om han får chansen.

– Det finns några förslag. Allt är inte Los Angeles eller Metropolitan, säger Plácido Domingo.

ANNONS

Plácido Domingo, 79 år, är en av världens mest berömda operasångare, även verksam som dirigent.

Han har vunnit flera grammisar, har gjort 150 olika roller i mer än 4000 föreställningar, vilket är mer än någon annan operasångare i historien.

1982 dubbade Newsweek honom till "Kungen av opera" och har varit med i "Sesame Street", där en karaktär, Placido Flamingo, är döpt efter honom.

Tillsammans med Luciano Pavarotti och José Carreras har Plácido Domingo under namnet "De tre tenorerna" spelat in den mest sålda klassiska skivan någonsin.

2009 tilldelades han det första Birgit Nilsson-priset på en miljon amerikanska dollar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS