Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Operakören protesterade – hör deras sång

Det stora operahuset i Göteborg är stängt i väntan på nya regler från regeringen. Under onsdagen hölls en manifestation runt om i landet där sångare sjöng med i Verdis ”Fångarnas kör”. Lyssna när Göteborgsoperans stjärnor stämde in.

På torsdagen överräckte en intressegrupp under namnet ”Öppna salongerna!” 10 000 namnunderskrifter till kulturminister Amanda Lind (MP). Hennes besked för en vecka sedan att bibehålla 50-regeln för landets teatrar, konserthus och operor har väckt starka och upprörda känslor hos kulturarbetare.

Under torsdagen genomförde ett 40-tal sångare i Stockholm, varav flera hovsångare, ”Fångarnas kör” ur Giuseppe Verdis ”Nabucco”. De ackompanjerades av en stråkkvartett från Folkoperan ledda av dirigenten Henrik Schaefer.

– Jag vill verkligen betona att det är här är toppskiktet. Vi hade Sveriges största världsstjärnor som var med och sjöng, säger operasångerskan Ida Falk Winland, som varit med och arrangerat manifestationen med operasångerskan Henriikka Gröndahl och dramaturgen Göran Gademan.

LÄS MER: Operaeliten protesterar mot regeringen

Framträdandet livestreamades och runt om i Sverige sjöng musiker och körer med. Bland annat sångare från operahusen i Göteborg, Malmö och Umeå.

– Det är så kul. Fantastiskt. Jag är en administratör, men vi representerar alla inom kulturbranschen, säger Ida Falk Winland.

Amanda Lind höll tal

Amanda Lind själv var på plats och lyssnade tillsammans med socialministern Lena Hallengren (S). Hon tog ton till dem på plats utanför riksdagen i Stockholm och till alla som lyssnade via livestreamen.

– Vårt budskap till er är att vi vill också öppna upp för att fler ska kunna ta del av kultur. Det blir orimligt när man ser människor som trängs på krogarna där det inte går att hålla avstånd och där man inte sköter rekommendationerna.

Amanda Lind fortsatte med att påpeka att det är bra att människor höjer sina röster och att kulturen är viktig för hela landet.

– Det var också skälet till att regeringen tog fram förslaget om att gå fram med en öppning för sittande publik med avstånd. Vårt mål är att göra detta så snart det bara går.

Möte med kulturministern

Efter manifestationen hölls ett möte mellan arrangörerna och Amanda Lind. Ida Falk Winland menar att kulturministern lät frustrerad över situationen och också vill ha en förändring. Hon berättar att mötet fick förlängas med en halvtimme, vilket hon tar ser som ett gott tecken.

– Vi behöver arbeta tillsammans. Nu behöver vi aktion inte bara diskussion.

Med ett gruppnamn som ”Öppna salongerna!” är det ganska tydligt vad ni vill. Men om du ändå skulle vara lite mer konkret – vad är ert syfte med den här manifestationen?

– Vi vill liksom gemene man i Sverige får ta vårt eget ansvar. Men vi har hamnat i kläm. Reglerna är inte anpassade till vår verklighet.

LÄS MER: Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen

– Vi har väntat sedan i mars. Nu måste det ske en förändring. Butiker, restauranger, gym. Alla andra har öppnat upp i olika omgångar. Men vi är kvar. Vi vill också ha det förtroendet.

Så fick ni några konkreta besked från Amanda Lind?

– Där måste jag få bli lite vag. Jag har inte riktigt hunnit smälta mötet. Jag får processa detta med Henriikka och Göran och återkomma.

LÄS MER: Scenbyggaren om regeringens nya stödpaket: ”Tagit förbannat lång tid”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.