Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omtumlande höst för Jonas Gardell

I dagarna kommer fortsättningen på "Torka aldrig tårar utan handskar". Succén efter den första boken och tv-serien med samma namn har varit enorm. Men det finns också kritiska röster.

"I november var jag månadens stockholmare, i december blev jag årets svensk. Nästa mål är att bli Miss universum", skrev Jonas Gardell till sina 149 000 följare på Twitter den 17 december. Under hösten har han hyllats för sin skildring av de homosexuella män som levde i ett 80-talets Stockholm där det som då kom att kallas bögpesten härjade.

Den första av de tre böckerna har rosats och tv-serien i SVT sågs av över en miljon tittare. I den andra boken, "Sjukdomen", ges en fördjupande bild av hur det var när aids kom till Stockholm, och läsaren kommer närmare karaktärer som inte fick så stort utrymme i tv-serien.

-Det har inte gått en vaken timme utan att jag har talat om, tänkt på, eller skrivit på "Torka aldrig tårar utan handskar". Det tar liksom inte slut, säger Jonas Gardell och förklarar att han var så nervös inför första boken att han nästan ville dra tillbaka den.

Kritiska röster

Gardell har "öppnat locket" och "fått människor att våga minnas och sörja". Höstens framgångar har varit långt över förväntan men all kritik är inte positiv. En åsikt är att hans historia synliggör en grupp människor på bekostnad av andra och att det är historien om aids i dag som borde berättas. Något som han ställer sig oförstående till.

-Jag gör inget anspråk på den enda berättelsen. Däremot har jag en berättelse som inte har berättats och som är extremt viktig.

Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller är en av dem som kritiserat "Torka aldrig tårar utan handskar". Hon skriver att det finns en "anklagelseakt" och ett "underliggande budskap om skuld" riktat mot vårdpersonalen, som omöjligt kunde ha handlat annorlunda. Än i dag vidtas stora försiktighetsåtgärder vid infektioner man inte vet så mycket om.

Inte heller den kritiken håller Gardell med om.

-Vår självbild av det liberala, demokratiska, humanistiska samhället gör att vi alltid blir lika chockerade när vi upptäcker att det inte är sant. Vi skjuter hellre budbäraren än går med på att ändra vår självbild. Många gjorde fantastiska saker inom vården men det fanns de som gjorde fruktansvärda saker. Ska vi då inte få säga det?

Autentiskt

Jonas Gardell reser sig upp från fåtöljen i rummet på förlaget. Han flyttar den tio centimeter åt höger, går ett varv runt den innan han sätter sig ner igen och fortsätter med höjd röst:

-Vi har lagt locket på, det kan jag säga till Hanne Kjöller. Vi har ljugit, förträngt, vi har svikit de här människorna. Varför vill du lägga locket på igen när vi äntligen pratar om det? Det är en skam!

Precis som flera gånger tidigare under intervjun återkommer han till att allt som står i böckerna har hänt på riktigt.

TT Spektra: Men håller du med om att du i berättelsen är anklagande?

-Jag är inte ute efter anklagelsen i sig, jag är ute efter att få vittna. Det är mycket smärtsamt att många nu levande gjort dumma, elaka, fördomsfulla saker men jag kan inte påstå att det inte har hänt.

Arbetet fortsätter

Efter den omtumlande hösten kan Gardell inte ens tänka sig att börja skriva på en ny roman eller tv-serie. I stället turnerar han landet runt som komiker med en egen stand-up-show. Men kanske kommer arbetet med "Torka aldrig tårar utan handskar" fortsätta även efter att den tredje boken släppts nästa höst.

-Jag samlar på rätt många av de historier jag får höra nu. Det är möjligt att jag kommer använda dem på något sätt någon gång. Om jag själv var orolig för att jag hade överdrivit så har jag insett att jag bara skrapade på ytan, att det var mycket värre än så.