Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Omstridd chef slutar<br> på Konserthuset

Edward Smith, vd och konserthuschef för Göteborgs symfoniker, slutar i januari 2010. - Man har bara ett liv och jag vill hitta andra utmaningar, säger Edward Smith.
Han kan summera fem och ett halvt år som konserthuschef när han i början av 2010 lämnar Göteborgssymfonikerna. Edward Smiths kontrakt löper fram till sommaren 2009 men styrelsen för Göteborgs Symfoniker AB har samtyckt till en förlängning, för att genomföra planerna för höstsäsongen 2009 och planerad turné i januari 2010.
- Det är en utmärkt samförståndslösning som ger oss ett bra avslut på vårt samarbete. Det innebär också att vi får möjlighet att rekrytera en efterträdare i lugn och ro, säger styrelsens ordförande Kenneth Orrgren, som inte tycker att Edward Smiths besked var oväntat, med tanke turbulensen som varit.

Kritiserad ledare
I slutet av 2006 var Edward Smith i blåsväder då hans ledarstil kritiserades av flera musiker i Göteborgs symfoniker. En majoritet av de fackligt anslutna musikerna ville inte att hans kontrakt skulle förlängas, vilket styrelsen valde att göra ändå.
Edward Smith säger att hans beslut inte har något att göra med det bråket att göra.
- Nej, det är ingen upprepning av det som hände för 18 månader sedan. Men man har bara ett liv och jag vill hitta andra utmaningar.
Edward Smith, som nästa år fyller 60, säger att han ser det som sista chansen att göra något annat. Alternativet skulle vara att stanna i Göteborg fram till pensionen.

Fullt engagerad
- Jag är fortfarande någorlunda ung i kropp och sinnet. Vad jag ska göra sedan vet jag inte, det kan vara i Sverige, Skandinavien eller var som helst. Jag har ändå lång tid på mig att hitta en utmaning.
Han tror inte att hans funderingar på framtiden kommer att avleda hans fokus från Symfonikerna under de 18 månader han har kvar i Göteborg.
- Det är inte min stil. Jag kommer fortfarande att vara fullt engagerad i orkestern.

Förnyare sökes
Rekryteringsarbetet av ny vd kommer att påbörjas i höst. Och enligt Kenneth Orrgren är det en förnyare man söker.
- Huset och orkestern har utvecklats enastående under Edward Smiths ledning och givetvis ska vi slå vakt om vårt fina utgångsläge. Men vi söker absolut ingen förvaltare, utan är helt överens med vår ägare om att vi ska hitta en ny utvecklare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.