Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omfattande kritik mot bygget på Götaplatsen

Det nya vattenspelet på Götaplatsen har fått ta emot både hån och raseri. En som höjt sin röst är Katja Lindblom som jobbar på Slottsskogsobservatoriet: "I våra ögon sticker det rejält".

Vattenspelet på Götaplatsen har mött stark kritik. Många verkar tycka att summan 30 miljoner kronor kunde ha lagts på något annat.

En som tycker så är Katja Lindblom som jobbar på Slottsskogsobservatoriet. I ett uppmärksammat Facebook-inlägg skrev hon i veckan bland annat:

"Tydligen ingår det i de stora utmaningarna, för en stackars stad med dålig ekonomi att smälla upp ett fullständigt onödigt vattenspel med prislappen 30 miljoner kronor (eftersom vi uppenbarligen behöver fler fontäner i en stad där det regnar mer eller mindre hela tiden)".

LÄS MER: Här är det utskällda vattenspelet på Götaplatsen

Hon vill i stället se en satsning på bland annat Slottskogsobservatoriet:

"För 30 miljoner kronor hade Slottsskogsobservatoriet varit tryggt i åtminstone 60 år framöver, enligt nuvarande budget, med fortsatt ovärderlig bidragande till utbildning och folkbildning. Jag vet inte hur det hela ter sig i era ögon, men i våra ögon sticker det rejält" skriver hon vidare.

Som ett argument för det publika observatoriet menar hon att det är en unik möjlighet för göteborgarna att möta rymden.

- Här kan man kan titta på stjärnhimlen, månen och lära sig massor. Det är Sveriges första publika observatorium som fortfarande finns kvar, säger Katja Lindblom.

Som astronom guidar hon skolklasser i Göteborg vilket observatoriet får en viss summa för av Göteborgs stad. Men Katja Lindblom menar att det i nuläget inte är tillräckligt.

- Men det är inga stora summor som behövs för att vi ska gå runt. Det handlar om att byta ut någon dator eller liknande när den går sönder. Administrativa kostnader, säger hon.

LÄS MER: ”En skiss på något som liknade en servett – så såg tredje förslaget ut.”

Den nya Götaplatsen har fötts ur en fejd mellan stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret.

Stefan Eglinger är trafikdirektör hos trafikkontoret och en av de ansvariga för bygget på Götaplatsen. Han har inte varit tillgänlig för att svara på GP:s frågor, men lämnade ett SMS via trafikkontorets chefkommunikatör:

"Avenyn är i behov av upprustning i sin helhet. Störst var behovet just här med dålig tillgänglighet och risk för fallolyckor. Den största nyttan av projektet är just bytet av markbeläggning som också är en stor del av kostnaden. Arbetet, som krävt omläggning av busslinjer, behövde göras nu eller först om 15 år då de stora projekten runt centralen är klara. Markbeläggning och vattenspel tar sin utgångspunkt i gestaltningsprogram för Avenyn."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.