Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Akademiens ledamöter Tomas Riad, Kristina Lugn, Jesper Svenbro, Mats Malm, Eric M. Runesson, Kjell Espmark, Jila Mossaed, Horace Engdahl och Bo Ralph vid presentationen av 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur i Börssalen i Stockholm.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Svenska Akademiens ledamöter Tomas Riad, Kristina Lugn, Jesper Svenbro, Mats Malm, Eric M. Runesson, Kjell Espmark, Jila Mossaed, Horace Engdahl och Bo Ralph vid presentationen av 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur i Börssalen i Stockholm. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Omdömeslös och provocerande, men Peter Handke hyllar inte blodsutgjutelse

Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien bemöter i Dagens Nyheter kritiken mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke. Han undrar vilka källor de stödjer sig på när de menar att han förnekar krigsförbrytelser.

Svenska Akademiens beslut att utdela Nobelpriset i litteratur år 2019 till den österrikiske författaren Peter Handke har fått kritik från såväl internationellt som nationellt håll, och gett upphov till diskussioner om politik och konst.

Nu kommenterar Mats Malm från Svenska Akademien kritiken i DN.

LÄS MER: Mikael van Reis: Peter Handke är långsamhetens försvarare

De inleder med att förklara att Svenska Akademien "givetvis inte tänkt belöna en krigshetsare och förnekare av krigsförbrytelser eller folkmord". Därefter frågar de sig hur den bilden av Peter Handke har uppstått och hänvisar till "Winterliche Reise" från 1996, i vilken Handke skriver att han inte ifrågasätter massakern i Srebrenica.

Mats Malm ifrågasätter också logiken bakom hur Handkes hänvisande till andra massakrer under de serbiska krigen kan tolkas som ett förringande av massakern i Srebrenica.

Han citerar även ett artikel från 2006 i Süddeutsche Zeitung (och även i La Libération) där Handke skriver: "Jag upprepar, i raseri, jag upprepar fylld av vrede mot de serbiska förbrytarna, kommendanterna, planläggarna: Srebrenica är den värsta förbrytelsen mot mänskligheten som har begåtts i Europa efter Andra världskriget."

LÄS MER: Peter Handke ställer in framträdande i Österrike

Att Peter Handke deltagit vid Slobodan Milosevics begravning, menar han är omdömeslöst, men gör honom varken till en person som hyllar blodsutgjutelse eller till någon som förnekar krigsförbrytelser på det sätt som kritiken mot honom velat få det att låta.

Han har fällt olämpliga och provocerande utlåtanden, men det innebär inte att han inte respekterar alla människors lika värde, menar Mats Malm.

Malm avslutar med en undran om vilka källor som kritikerna mot Handke stödjer sig på, samt varför Handkes egna uttryck om saken inte fått komma till tals.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.