Om nattpäron och andra ordfrukter

ANNONS
|

- Vår hjärna är hela tiden upptagen med att ta in intryck, sortera dem och hitta vägar framåt. Människan berättar saker för att vidga ramarna och skapa sammanhang, det fungerar ungefär som en problemsimulator där vi kan provköra livet över stock och sten. Vi kan inte få nog av berättelser, vi läser böcker, ser på filmer, spelar tv-spel, och vi pratar med varandra, säger Johan Althoff.

Nattpäron består av en bok och en vandringsutställning med vernissage i Bergsjön i dag. Utställningen ska sedan turnera runt i landet. Målgruppen är mellanstadieelever, men den kommer också att vara öppen för en vuxen publik. Johan Althoff tror på ett flerdubbelt tilltal. Att det som kan förstås av barn även kan ha något att ge till vuxna.

ANNONS

- Jag tror också att man kan tala med barn om väldigt avancerade saker, det gäller bara att hitta tilltalet.

Låter bilderna ta plats

Utställningen tar upp berättelsens olika byggstenar.

- Nästan alla berättelser handlar om detta: någon eller några vill någonting, försöker genomföra det, råkar ut för problem och hanterar problemen. Till detta kommer en överenskommelse om tid och plats, en iscensättning. Utställningen är väldigt systematisk, men på ett lustfyllt och överdådigt sätt och tanken är att besökaren ska bli förtrogen med berättelsens struktur genom lek och experiment i ett magiskt rum, men även få tilltro till sin egen förmåga att berätta och hitta på.

Boken är lite annorlunda, där handlar det mer om att upptäcka berättandets möjligheter, om fönster och dörrar som öppnar sig när man ser världen genom berättarglasögon. Johan Althoff är mycket nöjd med Sarah Sheppards suggestiva collagevärldar där Robert Nybergs tecknade figurer dyker upp.

- Collagetekniken är svår, den kräver en känsla för klanger, men jag tycker många av de här bilderna är makalösa. Jag tror att ungefär så där ser det ut när vi tänker. Det finns ingen entydig ljussättning utan man tar objekten och låter dem behålla sin laddning av andra möjliga sammanhang trots att de ingår i ett gemensamt rum.

ANNONS

Johan Althoff har försökt att hålla tillbaka texten och låta bilderna ta plats.

- Jag tror att när man gör det kan man nå väldigt djupt.

Tidsbrist ett hot mot berättandet

Samarbetet med illustratörerna började med att de försökte hitta en värld tillsammans, sedan arbetade Johan Althoff med manus och bildanvisningar, ungefär som med ett storyboard inför en film.

- Man kan säga att jag varit regissör för boken.

Johan Althoff är övertygad om att berättandet har stor betydelse för människors möjligheter.

- Ett av hoten mot berättandet är bristen på tid. Förr fanns det tid för berättelser på fikarasten, den tiden finns inte längre. Barn i dag hör inte lika ofta vuxna som berättar intressanta saker för varandra. Samtidigt finns det ett sug efter berättelser. Och de finns i andra former, som i filmer och dataspel.

Men det är viktigt att känna tilltro till sin egen berättarförmåga, tycker han.

- Det är väldigt annorlunda mot att bara konsumera berättelser. Det har med perspektiv på det egna livet att göra, med tilltro till de egna tankemöjligheterna och inte minst möjligheten att skapa sig en framtid.

Klippa och klistra-språk

Titeln till boken och utställningen hittade Johan Althoff i en fotnot i manuset. Nattpäron är ett lösenord i boken. Men vad betyder det?

ANNONS

- Det betyder vad du vill, bara fantasin sätter gränsen. Det är det som är det fina. Nattpäron finns inte i någon ordbok, men ingen som har hört det glömmer bort det. Vi har en fantastisk möjlighet i svenskan med att kunna sätta samman ord, som man inte kan göra i engelskan till exempel. Att klippa isär och sätta ihop ord är ett lustfyllt sätt att leka med språket. Hjärnan är alltid sugen på nya betydelsemöjligheter.

Johan Althoff kallar sig för allvädersförfattare och har skrivit böcker för både barn och vuxna.

- Jag har jättemånga böcker jag vill skriva och har flera grytor på spisen, men en ren textbok känns frestande nu, en längre berättelse. Samtidigt som jag skulle vilja utforska den här nya bildvärlden mer och även skriva nya böcker om språket, säger han. Upptäcktsresan fortsätter.

* Turnén börjar i Bergsjön 16/8-31/8 för att sedan fortsätta till 15 platser i landet. 2/9-20/9 är den på Blå ställer i Angered.

* Barn mellan nio och tolv år är målgruppen men på kvällar och helger är utställningen öppen för allmänheten.

Barnen får en guidad visning på en och en halv timme. Satsningen kompletteras med författarbesök i skolorna.

* Nattpäron visas i Riksutställningars mobila utställningsrum med utfällbara vingar som ger sneda väggar och tak.

ANNONS