ARKIVBILD. Olyckan då åkattraktionen Rainbow kollapsade 2008. 36 personer fördes till sjukhus. Bild: Ciprian Gorga
ARKIVBILD. Olyckan då åkattraktionen Rainbow kollapsade 2008. 36 personer fördes till sjukhus. Bild: Ciprian Gorga

Olyckor och skandaler på Liseberg

Det är relativt ovanligt med olyckor på de stora nöjesfälten. Men genom åren har det blivit ett antal tillbud och skandaler på Liseberg. Här är ett urval.

2017

OLYCKA: Den 16 augusti inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka. En ung kvinna fick flera frakturer sedan hon blivit överkörd av den traktor som hon nyligen parkerat för att tanka.

2016

IDOLHYSTERI: Den 19 juni blev det kaos när de norska bröderna Marcus och Martinus uppträdde på Stora scenen. Det kom så mycket folk att entrén stängdes tio minuter före konserten. 20 000 trängdes i publiken och många föräldrar var kritiska efteråt på grund av att barn upplevde det som otäckt.

LÄS MER: Lisebergs Halloweenfilm stoppas – är för läskig

2013

GRÅTANDE BARN: Liseberg lanserade sin Glada barn-garanti med en kampanj med bilder på gråtande barn och texter som "Vissa barn tvingas åka till Kreta i sommar". Det blev kritikstorm, och hotellägare på Kreta skickade klagobrev till svenska ambassaden i Grekland. Till slut anmäldes kampanjen till Reklamombudsmannen, där den friades.

2008

KRASCH: Den 15 juli kollapsade en fullastad Rainbow och 36 personer fördes till sjukhus. Utredningen visade att olyckan orsakades av ett materialfel i en, av tillverkaren sluten, komponent. Efter olyckan skrotades Rainbow. Ute i Europa stoppades en rad liknande attraktioner från samma tillverkare.

2006

OLYCKA: 21 personer skadades när två tåg på Lisebergsbanan krockade den 15 juli. Olyckan berodde på ett brott på kedjan som drar tåget uppför backen.

Flumeride efter olyckan.. Bild: ADAM IHSE / TT
Flumeride efter olyckan.. Bild: ADAM IHSE / TT

OLYCKA: En kvinna skadades den 8 oktober då hon fick panik och tog sig ur en stock i Flumeride. Hon åkte ner i vattnet och nedför sista backen. Därefter blev hon påkörd av två efterföljande stockar. Hon fick skallskador men överlevde.

2002

OLYCKA: Sex barn skadades lindrigt när en säkerhetsspärr lossnade på karusellen Små grodorna.

2001

OLYCKA: En 14-årig pojke klämdes fast mellan en flotte och bryggan på attraktionen Kållerado.

Fåtal dödsolyckor genom åren

Det har skett ett fåtal dödsolyckor på Liseberg. Den enda dödsolyckan i en åkattraktion inträffade 1957.

1957

DÖMDES: Två bröder, 21 och 28 år gamla, slungades ur berg- och dalbanan Bergbanan den 28 april. 28-åringen skadades så allvarligt att han avled. 21-åringen fick svåra skallskador och blev delvis förlamad. En 57-årig vaktmästare dömdes ett år senare för vållande till annans död. Rätten ansåg att han av misstag missat att stänga spärrbommen på brödernas vagn.

1944

FÖLL HANDLÖST: Lindansaren Marie Busch från Tyskland tappade balansen och föll när hon repeterade vid Stora friluftsscenen. Hon dog av sina skador, 22 år gammal.

1937

ARBETSPLATSOLYCKA: Tisdag 1 september fick en vindstöt en svajmast att krascha in i en byggnadsställning. En målare och en byggarbetare störtade till marken. Målaren avled, medan byggarbetaren klarade sig med en bruten arm.

1936

OLYCKSDYGN: Inom loppet av två dygn dog två människor på Liseberg. Den 11 september tappade balanskonstnären Willy Wallenda balansen när han cyklade på lina och föll handlöst 16 meter.

Dagen efter drunknade en 14-årig flicka i det nyöppnade Lisebergsbadet.

(KÄLLA: Lisebergs historiska uppslagsverk Lisepedia.)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.