Visby under Moderaternas dag på Almedalsveckan, 2019.
Visby under Moderaternas dag på Almedalsveckan, 2019. Bild: Henrik Montgomery/TT

Olof Palmes ande är förpassad från Visby

Denna vecka skulle Almedalsveckan ha ägt rum i Visby. Under uppehållet finns goda skäl att fundera på vad den alls är bra för. Varför ska politiker egentligen åka till en ö år 2021, bara för att hålla ett tal?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Almedalen - en branschmässa för de hemliga makthavarna

Under söndagen skulle Almedalsveckan ha tuggat i gång. Den är nu, som allt annat, inställd. Det är mycket tråkigt för retorikexperter, pr-konsulter, nazistiska partier på jakt efter medialt genomslag och tyckare ivriga att diskutera yttrandefrihetens ramar.

För demokratin är det däremot rätt bra.

Mycket litet är nämligen kvar av den politiska festival som Olof Palme inledde 1968. Embryot, ett politiskt möte med några hundra Gotlandsbor, där han höll ett litet tal med tillhörande frågestund. Ofta brukar det påstås att han stod på ett flak, men fullt så provisorisk var inte stämningen. Troligen rörde det sig istället om en estradvagn med välvt tak, det fanns till och med en blåsorkester från den lokala musikskolan på plats. Men någon stor historia var det inte att prata om.

ANNONS

Fler och fler partier intresserade sig och med tiden utvecklade sig veckan till en plats där politiker kunde hålla tal, möta sommarglada väljare och göra politiska utspel innan medierna gick ner i sparlåga över industrisemestern. På det sättet fyllde veckan en meningsfull demokratisk funktion. Faktiskt.

Det som en gång var internationellt omskrivet som en ”unik demokratisk mötesplats” har nu muterat till en ovanligt trevlig utomhusmässa.

Men den nuvarande inkarnationen är inte längre så mycket en demokratisk mötesplats som en branschmässa för pr-proffs och näringsliv. Dränkta av skenande lokalhyror och bostadskostnader och de lobbyister som haft råd att driva upp dem har den ursprungliga delen av Almedalsveckan rentav börjat fly sin kos. SVT och Aftonbladet skär sedan några år tillbaka ned på bevakningen och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har plockat popularitetspoäng genom att inte vara på plats alls.

Den inställda veckan ger tid för eftertanke. Och det har redan tänkts lite på förhand – partierna är nu eniga om de vill flytta veckan till efter midsommar och riva igenom den på bara fyra dagar i stället för nuvarande åtta. Företagen på Gotland vill å sin sida se till att veckan inte är så organiskt och löst hållen – utan att en och samma arrangör tar hand om det hela.

Det kan låta smart, men är som att renovera köket i tron att det ska rädda äktenskapet. Det är ju det öppna och organiska som är charmen och hjärtat. Bättre vore att acceptera att Olof Palmes ande för alltid är förpassad från Visby. Det som en gång var internationellt omskrivet som en ”unik demokratisk mötesplats” har nu muterat till en ovanligt trevlig utomhusmässa för den växande grupp som jobbar med politik utan att vara politiker. Låt dem hållas.

ANNONS

Med en sån insikt skulle svenska politiska partier kunna fokusera om både tid, pengar och politiska prioriteringar mot det de egentligen finns till för: väljarna. Under kommande, lite lugnare vecka än vanligt, borde partiledare från höger till vänster därför se sig omkring och fundera på vad som är samtidens lastbilsflak (förlåt, estradvagn). Allt från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival i Sölvesborg till Vänsterpartiets ”Jonas veranda”, en digital rip off av Jill Johnsons mer berömda utbyggnad visar vägen.

För vad är egentligen poängen med att år 2021 mitt i sommaren åka till en park på en ö för att hålla ett tal och göra ett utspel, det är lika knäppt som att medier lägger tid och pengar på att bevaka det hela.

Läs mer av Björn Werner

LÄS MER:Sommar i P1: Greta Thunberg

LÄS MER:Hur klarar sig de ensamma männen i corona-isolering?

LÄS MER:Jag vet inte hur många gånger jag nog inte haft corona

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS