Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olga Tokarczuk och Peter Handke Nobelpristagare i litteratur

Olga Tokarczuk och Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur, polska Tokarczuk för 2018 och österrikaren Handke för 2019. – Jag är överraskad och glad, säger Olga Tokarczuk till TT.

Det gick stillsamt till när Mats Malm läste upp namnen på de författare som tilldelas Nobelprisen i litteratur för 2018 och 2019. Efter mycket spekulationer stod det klart att den nyligen sammansatta kommittén valt polskan Olga Tokarczuk och österrikaren Peter Handke.

Översättaren: Det var på tiden

– Äntligen! Det var på tiden. Han är en stor stilist och är en av de största tyskspråkiga författarna i modern tid, säger en överlycklig Margaretha Holmqvist, som översatt 13 böcker av Peter Handke, till GP.

Hur är det att översätta honom?

– Svårt! Han är så precis och det gäller att lyckas följa honom. Man måste vara mycket noggrann som översättare.

Handke är den fjärde Nobelpristagaren som Margaretha Holmqvist har översatt.

Hur ska du fira?

– Jag är ju gammal nu och blir nog kvar härhemma. Men jag ska väl ringa vissa personer som också är intresserade av Handke. Och kanske han själv. Vi får se.

Debuterade 1993

Olga Tokarczuk är 57 år och debuterade så sent som 1993. Hennes mest kända romaner är "Löparna" från 2007 och den uppmärksammade "Jakobsböckerna" från 2015.

– Jag är överraskad och glad, och det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag kommer från Centraleuropa, och det här är ett bevis på att den centraleuropeiska litteraturen fortfarande har något viktigt att berätta för världen, säger hon till TT.

Peter Handke, 76 år, bor sedan en längre tid i Frankrike. Han debuterade 1969 med "Dörrknackaren." Han är inte bara romanförfattare utan har bland annat också skrivit manus till filmklassikern "Himmel över Berlin". Handke har också regisserat för biograferna. Bland annat "Die linkshändige frau" från 1978.

– Det är två intressanta författarskap, så det är kul om de sprids till fler läsare, menar GP:s litteraturredaktör Carl-Magnus Juliusson.

I motiveringen till Olga Tokarczuk skriver kommittén "En berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform".

Om Peter Handke skriver man: "Ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

LÄS MER: GP:s kritiker tippar Nobelpriset

LÄS MER: Alfred Nobel en motsägelsernas man

LÄS MER: Mats Malm inför Nobelpriset: "Håller det ganska basic"

Skandaler ställde in priset

Förra årets Nobelpris i litteratur ställdes in efter alla skandaler kring Svenska Akademien. Därför har en Nobelkommitté satts ihop för att ta fram de två pristagarna, en för 2018 och en för 2019.

Fyra personer i kommittén är akademiledamöter: Anders Olsson (ordförande), Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro.

De har fått hjälp av fem externa sakkunniga: GP:s kritiker Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström.

Tidigare pristagare

2018 Olga Tokarczuk

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Spanien

2009 Herta Müller, Rumänien, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.