Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Oklar framtid för nya ”Top Gear Sverige”

Efter 28 säsonger på brittiska BBC kommer nu bilprogrammet ”Top Gear” i en svensk version. Trots att programledaren Adam Alsing är död.
– Det är vad Adam skulle ha önskat. Han älskade verkligen ”Top Gear”, säger programkollegan Tony Rickardsson.

Den världsberömda tv-serien ”Top Gear” har sänts i över 200 länder och bland annat gästats av Will Smith, Tom Cruise, Alice Cooper och Cameron Diaz. Efter 28 säsonger (!) på brittiska BBC har programmet nu släppts i en svensk version.

I det första avsnittet medverkar den förra alpinstjärnan Anja Pärson. Sedan följer motorintresserade profiler som Kajsa Bergqvist, Per Moberg och Peter Forsberg, men tv-serien leds av Marko ”Markoolio” Lehtosalo, den förre speedwayprofilen Tony Rickardsson och – efter överenskommelse med hans närstående – nyss avlidne Adam Alsing.

LÄS MER: Dumt, varmt och charmigt – så funkar svenska ”Top Gear”

– Vi har hela tiden haft en respektfull och nära dialog med Adams familj för att inte stressa fram något beslut, det ska kännas rätt för alla, och då landade vi i den här lösningen, säger Sanna Gollne, ansvarig för ”Top Gear Sverige” på tv-bolaget Discovery Networks.

Stillsam hyllning till Adam Alsing

Lösningen som Anna Gollne pratar om är att varje avsnitt inleds med en kortare text och en bild på Adam Alsing, en slags tyst minnesstund, innan programmet brakar igång som det var tänkt.

– Vi tillägnar hela serien åt Adam och har inte ändrat eller klippt bort något på grund av det som har hänt. Så mycket av programmet genomsyras ju av hans värme, nyfikenhet och glädje.

Tanken redan från start var att Adam Alsing skulle vara den sammanhållande länken, medan Marko Lehtosalo och Tony Rickardsson fått rollen som sköna sidekicks och nyfiket frustande parhästar.

LÄS MER: De ska leda svenska "Top gear"

En roll som fick den sexfaldige världsmästaren i speedway Tony Rickardsson att lämna sitt jobb på Swedish Match som områdeschef för Östeuropa och Mellanöstern.

– Det kanske inte var det klokaste eller strategiskt bästa valet men ibland måste man följa sina drömmar.

”Top Gear Sverige” ett minne för livet

För den kunnige och bilintresserade Tony Rickardsson blev höstens inspelningar av ”Top Gear Sverige” ett minne för livet. Dels för att han fick testköra en lång rad av galet motorstarka monsterbilar, dels för att han fick chans att lära känna Adam Alsing.

– En varm och genuin person som jag snabbt lärde mig att tycka mycket om, säger Tony Rickardsson, som var lite orolig inför programstarten då Adam Alsing och Marko Lehtosalo varit kompisar i flera år och han själv inte kände någon av dem.

– Det kan alltid vara svårt att hitta sin roll i ett nytt sammanhang, vad det än gäller, men vi klickade verkligen direkt alla tre. Det var länge sedan jag skrattade så mycket, och Adam sade vid flera tillfällen att detta var det roligaste han någonsin hade spelat in.

”Top Gear Sveriges” framtid oklar

Samtidigt är ”Top Gear” ingen okontroversiell tv-serie. Formatet har ständigt kritiserats för att vara grabbigt, exkluderande och rejält miljöfientligt med alla sina bensinslukande bilar.

LÄS MER: Forss och Bergqvist gästar "Top gear"

– Vi har försökt att jobba med det. Hälften av våra program har kvinnliga gäster och vi testar ofta elbilar för att visa på de alternativ som ändå finns till bensindrivna bilar. Sedan är ”Top Gear Sverige” ett motorprogram, det går inte att komma ifrån, säger Sanna Gollne på tv-bolaget Discovery Networks, och understryker att hon inte vet hur framtiden för programmet ser ut.

– Det har varit en känslosam process med Adams bortgång. Just nu fokuserar vi på den säsong som rullar på vår streamingtjänst Dplay (och som visas på Kanal 5 till hösten) så får vi se vad som händer framöver med ”Top Gear Sverige”.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.