Okänd Evert Taube-låt inspelad på skiva för första gången

En aldrig tidigare inspelad Evert Taube-sång har spelats in på skiva för första gången, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

ANNONS

Det är musikern Torsten Mossberg som nu släpper skivan ”Därute så tyst”. Där sjunger han sånger av Evert Taube som sällan hörts förut. Han beskriver det som Taubes mer eftertänksamma musik, i stil med ”Nocturne” och ”Så skimrande var aldrig havet”.

På skivan finns också låten ”Sandhamnsballaden”, som aldrig tidigare har spelats in.

– Jag har försökt hitta sånger som nästan aldrig är inspelade eller väldigt sällan inspelade, för att bredda bilden av Evert Taube. Det är lätt att falla för de mest vanliga och spela in dem gång på gång och göra sin egen tolkning. Men jag tycker det är mycket mer intressant att försöka skildra Evert Taubes olika förmågor genom att gräva lite djupare i skattkistan, säger Torsten Mossberg till Kulturnytt.

ANNONS

Titelspåret ”Därute så tyst” tror han inte heller att många har hört förr.

– Det är en väldigt fin sång som handlar om en man och en kvinna som disputerar om man ska vistas i svensk skärgård eller hellre i Paris.

– Den har en underbar dialog, precis i klass med ”Fritiof och Carmencita”.

LÄS MER:Nationalteatern lägger av för gott – tar farväl på Liseberg

LÄS MER:Recension: Laleh – ”Vatten”

LÄS MER:Way out West saknar den där artisten som ingen vill missa

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS