Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oenighet om kandidat<br> till balettchef

Under tisdagen gjorde Göteborgsoperans ledning ett sista försök att få balettkompaniet att acceptera deras kandidat till ny balettchef. Kommer man inte överens är det dags för headhunting.
Göteborgsoperan står fortfarande utan ersättare för Kevin Irving som lämnar tjänsten som balettchef till sommaren. När ansökningstiden gick ut 30 september fanns 45 sökande. Av dem var fem kvinnor och fyrtio män, endast sex var från Sverige.
Fyra av de sökande har under hösten träffat ledning och balettkompani. Bland dessa finns i ledningens ögon en tydlig kandidat som skulle passa. Men balettkompaniet är inte av samma uppfattning.
- Det är viktigt att vi är överens, särskilt här i huset med tanke på att det finns exempel på hur det gått när man inte har varit överens. Därför är det viktigare att hamna rätt än att det går fort. Min ambition har hela tiden varit öppenhet och transparens, säger Göteborgsoperans vd Peter Hansson.
I fredags träffades rekryteringsgruppen för att diskutera ledningens kandidat och i tisdags mötte Peter Hansson balettkompaniet för att se om det går att komma överens.
Kommer du att övertala dem?
- Man kan penetrera varför de inte vill ha den här kandidaten. Men vi tänker inte köra över kompaniet, i så fall hade vi gjort det från första början. Man kan söka en ledare med lyskraft och egna konstnärliga ambitioner eller en ledare som vill utveckla kompaniet långsiktigt. Ledningen vill nog ha den senare, säger Peter Hansson.
Nyligen valde finländaren Jorma Uotinen att i sista stund tacka nej till balettchefsjobbet. Steget att flytta från Finland var för stort. Uotinen fanns inte med bland de sökande utan kontaktades av Peter Hansson.
Nu kan det bli aktuellt att jobba vidare på samma sätt. Göteborgsoperan kommer inte att gå tillbaka till de gamla ansökningarna i jakten på ny balettchef och inte heller gå ut med ny annons.
Peter Hansson är inte orolig för att den utdragna anställningsprocessen ställer till problem i planeringen för Göteborgsoperans kommande program.
- Programmet för hösten och våren är i stort sätt redan lagt av Kevin, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.