Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jenny Jewert och Gunilla Brodrej.
Jenny Jewert och Gunilla Brodrej.

"Oberoende har varit en förutsättning"

Redaktören och förläggaren till Varning för mat svarar Gunilla Brodrej efter recensionen i GP (17/1).

Gunilla Brodrej insinuerar att skribenterna i Varning för mat Amina Manzoor, Carl Cederström, Katrine Marçal, Sara Ask, Daniel Rydén, Claude Fischler, Emma Frans, Pelle Pelters, Po Tidholm, Jenny Damberg, Jonas Engman, Ebbe Schön, Emanuel Karlsten och Ulf Karl Olov Nilsson har låtit sig påverkas av att antologin har producerats med stöd av LRF mjölk. Dessa kunniga och välrenommerade skribenter har skrivit om mat utifrån sina specialområden och intressen. Oberoende har varit en förutsättning för projektet, och innehållet i texterna har på intet vis styrts av finansiären, vilket vi som redaktör och förläggare garanterar.

Enligt Brodrej ger boken känslan av att all forskning är missvisande, vilket inte är vad Emma Frans, Stora Journalistpriset 2017, samt utsedd till Årets folkbildare av Vetenskap och Folkbildning, eller någon annan i antologin ger uttryck för. Däremot problematiserar hon och andra författare det omvittnat svåra och komplexa forskningsområdet kost. Sara Ask ”smyger” inte heller in något om laktosintolerans, utan uppmanar oroliga föräldrar att medicinskt reda ut vad en krånglande mage beror på för att rätt diagnos ska ställas.

Jenny Jewert, redaktör

Olle Grundin, förläggare Mondial

Gunilla Brodrej svarar direkt:

Jag insinuerar ingenting.

Jag skriver tvärtom klart och tydligt att min upplevelse av denna antologi är att den skickar ett övergripande meddelande till läsarna om att vi borde sluta noja så mycket för vad vi äter. Vilket redan den ironiska titeln på boken hjälper oss att förstå.

Att någon har vunnit ett pris för sin vetenskapsjournalistik är naturligtvis ingen garant för kvalitén i varenda publikation hen medverkar i.

Typiskt nog är min skarpaste invändning som bortblåst i repliken från förlaget. Nämligen det mycket märkliga med att en lobbyist, Anna Blomberg, skriver bokens efterord, som är mediestrateg för LRF:s kampanj Hjärta mjölk, vars mål är att vi ska dricka mjölk med gott samvete. En partsinlaga alltså.

Intressant då att Blomberg, som av en lustig slump, inte finns med i den stolta uppräkningen av skribenter ovan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.