Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Obekymrad huvudperson på långpromenad

Längtan efter någon fungerar som klangbotten för äventyr i Eva Lindströms senaste bilderbok. Stina Nylén läser en spännande och kärleksfull berättelse.

Bilderbok

Eva Lindström

Kom hem Laila

Alfabeta

Eva Lindström snålar med texten i sin senaste bilderbok Kom hem Laila. På varje uppslag finns högst en mening; oftast bara två, tre ord utströdda i det klassiska lindströmska färglandskapet med milda, mättade nyanser, lustiga detaljer och pinniga, spretiga gestalter. Jag provar att läsa boken utan att titta på texten, och det fungerar, för hela historien är uppbyggd så att den lätt kan följas visuellt. Men då går man miste om den intensiva känslan av längtan som Kom hem Laila formligen darrar av.

Eva Lindström arbetar nämligen med dubbla perspektiv i detta tunna alster: det finns någon eller några som vill att Laila kommer hem, och så Laila själv som traskar omkring i världen. Replikerna fälls av de som längtar, som talar om för Laila allt hon ska få bara hon vänder hemåt. En luftmadrass ska hon få – och på nästa uppslag en sjö. Väl i land ska hon få en stig – och så en hallonyoghurt att styrka sig med.

LÄS MER: Här finns en framtida barnboksklassiker

Den uttalade saknaden formar berättelsen samtidigt som den utspelar sig och det skapar alltså en sorts dubbelseende; medan andra ivrigt väntar på henne är Laila hur cool och obekymrad som helst under den geografiskt ibland vådliga vandringen. Hon ser väldigt nöjd ut där hon sitter på busshållplatsen namngiven efter henne själv, eller hänger med näsan över det stup som rösterna något tveksamt erbjuder, vilket signaleras av ett försiktigt frågetecken. Berättarna sänder ut hjälpmedel så att Laila glider vidare över uppslagen, samtidigt som jag får känslan av att hon hade klarat sig alldeles utmärkt på egen hand.

Vi vet inte vilka de där rösterna tillhör förrän på sista uppslaget, när de, som legat som en trånande speakerröst till Lailas äventyrssaga, får kropp. Det är nog hennes syskon, som håller utkik och dukar bordet för fem. Ett lyckligt slut? Ja, hon är ju hemma nu. Men undertonen av sorg gör den här boken till tvåstämmig, när Laila mutas och lockas och tubbas att komma hem till de som nog älskar henne väldigt mycket.

LÄS MER: Hennes bildvärld växer

Eva Lindström, aktuell med Kom hem Laila.. Bild: Jonas Adner
Eva Lindström, aktuell med Kom hem Laila.. Bild: Jonas Adner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.