Michelle Obama frågas ut av den amerikanska komikern Phoebe Robinson i Globen i Stockholm.
Michelle Obama frågas ut av den amerikanska komikern Phoebe Robinson i Globen i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

Obamas liv är politik - GP på plats i Globen

I veckan gästade Michelle Obama Sverige och Globen i Stockholm med sin föreläsningsturné om vägen från Chicagos fattiga södra sida till Vita huset. America Vera-Zavala försöker ta farväl av presidenthustrun som uppdaterade den amerikanska drömmen.

ANNONS
|

En typisk Michelle Obama-historia. På Grammygalan i Los Angeles i år framträdde hon sida vid sida med Lady Gaga, Jada Pinkett-Smith och Alicia Keys för att tala om musikens makt. Applåderna ville aldrig ta slut. Dagen efter får hon ett sms från sin mamma, som undrar om hon hade kul på galan och om hon träffade några riktiga stjärnor. Mamma-tar-ner-dotter-på-jorden-smsen spreds över världen via Michelle Obamas Instagramkonto. Jag noterade hennes svar till sin mamma.

LÄS MER:Hon ger nycklarna till regeringsbildardramat

”And I am a real star... by the way…"

Originaltiteln på Michelle Obamas självbiografi är ”Becoming” som är något helt annat än ”Min historia”. Det svenska ordet som passar bäst är tillblivelse vilket vore en hopplös titel på en bok som förväntas sälja stort och vars författare har sitt författarsamtal i Globen.

ANNONS

Tillblivelseprocessen är central i Michelle Obamas berättelse om sig själv. En gång i tiden var hon en liten flicka som växte upp under knappa ekonomiska förhållanden på Chicagos södra sida. Men hon ville bli större och bättre. Det lyckades hon med, genom hårt arbete och en kärleksfull familj, genom att vara disciplinerad och genom att aldrig resignera inför motgångar. På det sättet tog hon sig från den ena skolan till den andra, hela vägen till Princeton University, ut med en juristexamen, in på en juristfirma i Chicago med högre lön än vad hennes föräldrar någonsin hade haft och en nyinköpt Saab. Sedan kom Barack gående och resten är historia.

Jag kommer till Globen med tunnelbanan och ut från stationen väller kvinnor ut i tusental, många av dem svarta kvinnor, här och där en hijabi. En del har tagit med sig sina män. Den billigaste biljetten kostar över tusen kronor.

Vi är där för att lyssna till henne, se henne. Men varför är hon där?

Jag tror Michelle Obama vill tjäna pengar och köpa sig tid. Pengar är centralt i hennes liv. Avsaknaden av pengar. Fram tills att Barack Obama blir president har hon alltid tjänat mer än honom. Ett post-president liv innebär att de måste vara extremt försiktiga med politiska uttalanden och samtidigt fundera på vad de ska göra återstoden av tiden på jorden. 10 miljoner sålda böcker och utsålda arenor var den bästa pausen Michelle Obama kunde komma på.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Vi hade makten i åtta år" – Ta-Nehisi Coates

I den amerikanska journalisten Ta-Nehisi Coates omtalade bok ”Vi hade makten i åtta år” inleds essän "American girl" med meningen:

”Första gången jag såg Michelle Obama i verkligheten trodde jag nästan att hon var vit.”

USA:s förra första dam Michelle Obama på scenen i Globen i Stockholm under sin  bokturné i Sverige.
USA:s förra första dam Michelle Obama på scenen i Globen i Stockholm under sin bokturné i Sverige. Bild: Henrik Montgomery/TT

Det är en stark öppning i en vindlande essä som omfattar alla dubbla känslor som Michelle väcker. Michelle Obama är inte bara svart och väldigt nordamerikansk, hon försöker också vara svart på en plats där det aldrig funnits en svart kvinna innan – som presidentfru. Tillblivelsen av Michelle Obama är ett växelspel med ett samhälle präglat av strukturell rasism.

Under bokturnén får hon kritik, av vita journalister, ofta kvinnor, som tycker att hon ska prata mer politik. Det de inte fattar är att det just var medierna som skapade den kvinna vi ser framför oss i dag. När Michelle Obama anklagas för att vara extrem och en arg svart kvinna efter sina första framträdanden i presidentvalskampanjen 2008 tar hon ett steg tillbaka, reflekterar och återkommer med en strategi. Hon skapar Michelle Obama, en o-arg svart kvinna.

Samtidigt som president Obama bombar länder runt omkring i världen såsom alla USA:s presidenter gjort, dansar Michelle och kramas och är med på omåttligt populära TV-shower. Presidenten tänker på inkomstklyftorna, Obamacare och försöken att förändra vapenlagarna. Hon kampanjar mot barnfetma, arbeten till krigsveteraner och för flickors lärande. Det är också att tänka på inkomstklyftorna. Det är också politik.

ANNONS

I ett utsålt Globen i Stockholm sitter hon i sin vita kostym och pratar på sitt säregna energiska sätt. Hon pratar om white flight, när vita människor flyttar ut för att svarta flyttar in. Det som, märk väl, är vanligt även i Sverige.

Obama berättar att hon kom dit som inkvoterad, det vill säga fattig, men med tillräckliga betyg och att hon då upptäckte att andra också var inkvoterade, de var rika.

Hon säger: ”tänk på att ni kanske flyttar från Michelle Obama”.

Och hon tar sig på armen, rör vid sin hud och säger: ”tänk att de flyttar bara för hur min hudfärg ser ut”.

Så pratar Obama om att höra hemma, och hur man talade om för henne att hon inte skulle passa in på de fina universiteten och hur hon många år senare får höra om hennes rumskompis Cathy vars mamma fått henne flyttad för att hon inte ville att hennes dotter skulle bo med en n****. Obama berättar att hon kom dit som inkvoterad, det vill säga fattig, men med tillräckliga betyg och att hon då upptäckte att andra också var inkvoterade, de var rika. Det är bara en annan slags kvot.

Jag lyssnar och även jag som tog mig från Fisksätras höghus till Dramatens guldtrappor vet att inkomstklyftor inte bara är en struktur. Det är också en individuell berättelse oavsett var i världen man bor. Vi behöver höra den för att orka stå ut i strukturen.

ANNONS

Jag åkte till Globen för att säga adjö, jag åkte därifrån med ett ”på återseende”. Jag tror inte vi har sett det sista av Michelle Obama. Hon funderar på vad hon ska bli. Och jag funderar på varför jag i samma ögonblick som jag förkastade hennes man blev en i hennes fanclub och är kvar där än i dag.

Hon är en stjärna. En riktig stjärna, by the way...

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS