Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Nytt förslag: Ge Minhai och Isaak egna spårvagnar

Förra året strandade kampanjen. Nu har det kommit ett nytt medborgarförslag om att två av Göteborgs spårvagnar borde döpas efter Gui Minhai och Dawit Isaak.

Björn Larsson, till vardags ingenjör på Göteborg Energi, har skrivit in förslaget på stadens sajt för medborgarförslag "Göteborgsförslaget". För att få fart på antalet underskrifter har han också skrivit en insändare i GP om sin idé.

– Jag vet att det finns ett system för att döpa spårvagnar efter kulturpersonligheter, men jag tycker att man kan göra ett undantag för att visa att vi i Göteborg bryr oss om de här personerna, säger Björn Larsson.

De två göteborgare som han vill se på varsin spårvagn är journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea, och författaren och förläggaren Gui Minhai, som är fängslad i Kina.

LÄS MER: Nytt hopp för Dawit Isaak

LÄS MER: Fyra år sedan Gui Minhai frihetsberövades

– Det skulle bli en markering för alla, inte minst för deras familjer, att vi inte har glömt dem. Och såklart en förhoppning om att många små saker till slut kan påverka så att det händer något, säger Björn Larsson.

Krävs 200 underskrifter

Det krävs 200 underskrifter för att ett medborgarförslag ska tas upp för behandling. I skrivande stund har 15 procent av dessa kommit in och Björn Larsson låter lite uppgiven.

– Det verkar segt. Det är svårt att göra sig hörd i mediebruset. Det kanske är lite avskräckande att man först måste in på Göteborgs hemsida och dessutom registrera sig för att skriva under på ett förslag. Där faller nog många bort, säger han.

Göteborgaren Björn Larsson ligger bakom det senaste förslaget om spårvagnarna. Bild: Privat

Men än har han inte gett upp. Han har fram till 12 december på sig att samla underskrifter innan förslaget tas bort och arkiveras.

– Jag försöker stöta på lite här och där, men även om jag får ihop underskrifterna så är det inte säkert att kommunen antar det. Fast jag skulle gärna vara med på den debatten och få ställa frågan "Hur tänker ni?" till de som säger nej.

En som redan har skrivit under på förslaget är Peter Nässén, göteborgare och Kinasamordnare i Svenska Amnesty. För ett år sedan mejlade han in ett medborgarförslag till kommunen med samma önskan: Döp två spårvagnar efter Gui Minhai och Dawit Isaak.

LÄS MER: Förslaget: Namnge spårvagn efter Dawit Isaak

LÄS MER: Glöm inte göteborgaren Gui Minhai

"Vad skulle passa bättre?"

Även författaren och journalisten Kurdo Baksi gav sitt stöd och skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet att de båda fängslade göteborgarna borde hedras med varsin spårvagn.

Vad som hände med förra årets förslag är lite oklart. Kurdo Baksi är inte göteborgare och kan därför inte lämna in ett formellt förslag. Peter Nässén försökte följa upp sitt mejl.

– Jag ringde och pratade med någon som hade hand om de här grejerna, men blev aldrig riktigt klar över beslutsgången. Sedan hörde jag inget mer, säger Peter Nässén.

I september i år fick skådespelaren Marianne Mörck Göteborgs Spårvägars kulturpris och sitt namn på en spårvagn. Både Björn Larsson och Peter Nässén poängterar att de inte har något emot att kulturpersonligheter får ge namn åt spårvagnar, men att det borde gå att göra både och.

– Härom året fick ju både Miriam Bryant och Lena B Nilsson sina namn på spårvagnar. Vad skulle passa bättre än att nästa gång lyfta fram två göteborgare som sitter i knipa? säger Peter Nässén.

LÄS MER: Marianne Mörck får egen spårvagn

LÄS MER: Miriam Bryant och Lena B Nilsson får egna spårvagnar

Medborgarförslag

Rätten att lämna medborgarförslag är reglerat i kommunallagen och innebär en möjlighet för den som är folkbokförd i en kommun att väcka ärenden i fullmäktige om frågor inom kommunens ansvarsområden.

Runt 170 Göteborgsprofiler har i dag en spårvagn uppkallad efter sig, bland andra Karin Boye, Håkan Hellström och Anna Mannheimer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.