Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
IngMari Freijd, kommunikatör, Sverker Härd, direktör, Marja Janusson, kommunikationsansvarig och Ingela Lundgren Sandberg, statistiker, förbereder torsdagens invigningsmingel på Myndigheter för kulturanalys, som flyttar från Stockholm till Göteborg. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Nystart för statlig kulturanalys

Ballonger, invigningstal och mingel. På torsdagen firades nystarten för Myndigheten för kulturanalys, som flyttat från Stockholm till Göteborg.

Det luktar nytt om kontorslandskapet högst upp i Världskulturmuseet. Här uppe huserar den statliga Myndigheten för kulturanalys, som har regeringens uppdrag att samla in statistik samt utvärdera framför allt statliga kultursatsningar.

LÄS MER: Nya kulturjobb till Göteborg

Beskedet om omlokaliseringen kom 2017 och det är i stort sett bara myndighetens direktör, Sverker Härd, som följer med till Göteborg.

– Ett par medarbetare är med i flyttprocessen, men kommer inte att stanna kvar därefter, säger han.

För honom var det självklart att flytta med.

– Jag ser det som en del i mitt uppdrag.

Sverker Härd har dessutom rötterna i Göteborg, ett stråk av dialekt hörs ännu och kanske kommer favoritlaget Öis att få besök lite oftare framöver. Göteborgare till hundra procent blir han dock inte, familjen, med utflugna barn, finns i Uppsala och dit kommer han att pendla på helgerna.

LÄS MER: Västsverige väntas få nya myndighetsjobb

Tuff flytt

Sverker Härd medger att flytten varit ett tufft arbete, inte minst för att att medarbetarna i Stockholm av olika anledningar inte flyttar med. Nu har samtliga av hans gamla medarbetare fått nya tjänster på annat håll – och Sverker Härd blickar framåt.

Utsikt över stan. Nyinflyttade Myndigheten för kulturanalys ligger högst upp i Världskulturmuseet. "Det är ett klockrent val", säger myndighetens direktör Sverker Härd.. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

– Detta är en nystart. Det känns stimulerande och roligt. Göteborg är en utmärkt stad att bedriva vår verksamhet i, det finns möjlighet till en mängd samarbeten med olika aktörer och akademier.

13 personer har nyanställts till myndigheten i Göteborg, ytterligare några tjänster är kvar att tillsätta.

Sverker Härd är nöjd över nyrekryteringarna.

– Det är duktiga och erfarna personer som kommit till oss. Samtidigt måste man veta att det kommer att ta ett, två kanske tre år tills myndigheten blir varm i kläderna. Kulturpolitiken är komplex och nu kommer vi att behöva arbetsro och tid att växa in i uppdraget.

Oförändrat uppdrag

Myndigheten för kulturanalys startades 2011 efter beslut av dåvarande alliansregeringen, Lena Adelsohn Liljeroth (M) var kulturminister. Verksamheten vilar på tre olika områden: statistik, analys och kommunikation.

– Vårt uppdrag är oförändrat. Vi ska fortsatt vara ett kunskapsstöd till kulturpolitiken, bidra till ett lärande i den politiska utvecklingen, göra trygga och stabila analyser och vara en del av att utveckla kulturpolitiken.

Vad är det första ni ska ta tag i nu när allt är på plats i Göteborg?

– Närmast kommer vi ut med en rapport om samhällets utgifter för kultur, den 22 november, sedan kommer löpande rapporter om museer och kulturvanor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.