Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nypremiär för två hyllade dansverk

Dans på lutande golv och chans för publiken att dansa på Göteborgsoperans scen – nu kommer två av danskompaniets guldkorn tillbaka.

Onsdag 9 januari är det nypremiär för Skid och Decadance Gothenburg på Göteborgsoperans stora scen. Två av danskompaniets mest hyllade föreställningar, spektakulära på olika sätt, inte minst dansen på det lutande golvet i inledande Skid.

– Jag tror aldrig att jag har pressat dansare så hårt, eller varit på en så osäker plats så nära premiär, sa fransk-belgiske koreografen Damien Jalet till GP när hans verk Skid skulle sättas upp första gången.

LÄS MER: Dansar med tyngdlagen

Repetitionsarbete, Skid, 2017. (arkiv). Bild: Olof Ohlsson
Repetitionsarbete, Skid, 2017. (arkiv). Bild: Olof Ohlsson

"Ett mästarprov"

Golvskivan med en 34-gradig lutning var nytänkande och utmanande för dansarna, men när det väl var premiärdags tycktes pressen som bortblåst, föreställningen imponerade stort på publik och recensenter.

– Balanserandet på branten blir ännu ett makalöst mästarprov av Göteborgsoperans danskompani, skrev GP:s Lis Hellström Sveningson i sin recension.

LÄS MER: Makalösa dansare på sluttande plan

Och nu är det dags igen för dansare som Emilía Gísladóttir, Michael Munoz, Joseba Yerro Izaguirre och Dorotea Saykaly att ge sig på det lutande golvet tillsammans med sina kollegor.

Flera av dem dansar också i kvällens andra verk, Decadance Gothenburg av israeliske koreografen Ohad Naharin.

Decadance Gothenburg är ett kollage ur koreografens repertoar skapat exklusivt för Göteborgsoperans danskompani och när den framfördes förra gången blev det jubel, inte minst för att även publiken bjöds in att dansa.

LÄS MER: Kult är dans med närkontakt

Ett inslag i Decadance är att tretton dansare hittar en partner ur publiken och även om det kan se repeterat ut, försäkrar operan att de som väljs ut är helt oförberedda, och uppmanar alla sugna att ta chansen att följa med upp på scen. Om man vill, är bästa tipset att helt enkelt att se öppen och intresserad ut.

"Ingen kommer ångra sig"

– Man ska se ut som att man vill dansa – och ingen kommer någonsin att ångra sig, det är underbart att en gång i livet få dansa med någon av världens bästa dansare, säger Marie Branner, pressansvarig på Göteborgsoperan.

Hon lägger till att det motsatta gäller förstås om man verkligen inte vill, ingen kommer att tvingas upp på scenen.

LÄS MER: Danskompaniet som är bäst i klassen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.