Paolo Roberto blir krönikör på den nystartade nyhetssajten Nongrata. Bilden togs 2010, då han var aktuell med den nya träningssajten motimate.se samt som programledare för Robinson Karibien.
Paolo Roberto blir krönikör på den nystartade nyhetssajten Nongrata. Bilden togs 2010, då han var aktuell med den nya träningssajten motimate.se samt som programledare för Robinson Karibien. Bild: Leif R Jansson / TT

Johan Wanloo: Nyheter för dumma är en urdum idé

Efter Bulletins konkurs kommer nu nyhetssajten Nongrata som en öppen famn för cancellerade mediamän med sympati för ”banjohögern”. Sajtens inriktning lämnar dock en del att önska, skriver Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Ur ruinerna av det spektakulära misslyckandet Bulletin reser sig nu nyhetsmagasinet NonGrata, som GP Kultur rapporterade om nyligen(5/9). Där Bulletins affärsidé var att kasta pengar på allmänna högerprofiler verkar Nongratas USP vara att välkomna personer som tidigare blivit avplattformade och cancellerade som skribenter.

Godhetssignalering är ett ord folk på yttersta högerkanten använt allt oftare på senare år. Det Nongrata gör kan kallas tuffhetssignalering. Andemeningen är att här kommer folk som banne mig inte är rädda att säga sanningen och vad de egentligen tycker. Folk vars åsikter och insikter är så sensationella att traditionell media av ren rädsla aktivt hindrar dem att få göra sina röster hörda.

ANNONS

Vilka är det för skribenter som Nongrata knutit till sig då? Ann Heberlein? Nej, hon hinner inte då SVD uppenbarligen inte fått mejlet om att hon var avplattformerad.

Kajsa Ekis Ekman? Nej, hon har full lön från Arbetaren och kan chilla.

Fredrik Virtanen? Jag tror inte att Nongrata har råd med arvodet han får från Aftonbladet.

Det Nongrata gör kan kallas tuffhetssignalering.

Men de har träningsprofilen och sexköparen Paolo Roberto samt den livstidsdömde trippelmördaren Ricard Aron Nilsson. Alltid något.

Det är så himla synd att ord inte betyder något längre. Då tänker jag inte ens på att de kallar en hemsida för ”magasin.” Snarare på att om Paolo Roberto och Ricard Aron Nilsson ska stå som exempel på folk som blivit ”cancellerade” så lämnar svensk cancel culture en del i övrigt att önska. Den tar helt enkelt inte.

Det dröjde inte många dagar efter att Paolo Roberto blivit ertappad på bar gärning med att köpa sex som hans instagram återigen var fyllt med träningsbilder och skryt om vilken bra företagare han är.

Om man ser fängelse som cancellering så har Ricard Aron Nilsson fått tillgång till fler och större plattformar efter sin dom än han någonsin hade innan. Hans första text handlar för övrigt om att hårdare straff inte fungerar.

ANNONS

Eller så är det bara jag som inte förstår orden längre. Nongrata beskriver sig som ”oberoende banjohöger.” Jo, jag fattar att de anspelar på en scen i filmen ”Den sista färden” men inte vad det ska betyda. Att de likt den lille killen som spelar banjo är lite dumma i huvudet? Nu vänder jag mig direkt till Jannik Svensson, chefredaktör för Nongrata. Nyheter för dumma är ingen bra profil för en mediesatsning. Man kan bli cancellerad för mindre.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Bulletins förre vd startar sajt med Paolo Roberto

LÄS MER:Så blev Arbetaren vänsterns Bulletin

LÄS MER:Gud, ge mig Bulletin-grundarnas självförtroende

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS